Egy lány állásinterjún ül

4 tipp állásinterjúra, ha az új évet már más helyen akarod kezdeni​

Állásinterjúra járni egy nagyon stresszes folyamat, viszont túl kell esni rajta az ideális munka megtalálásához. Milyen szempontokra érdemes odafigyelni? Ha ezeket a tippeket fejben tartod, akkor nem lehet probléma.


1. Saját vélemény

Egy interjú előtt az egyik leglényegesebb feladat, az a felkészülés. Ez azt jelenti, hogy a beszélgetés előtti napokban fel kell keresni a céggel kapcsolatban minden lényeges információt. Hasznos lehet ezek alapján megfejteni, hogy mi a vállalat célja, és miket tesznek — vagy éppen terveznek megtenni — a haladás érdekében.

Ez viszont csupán az első lépés a munka megszerzéséhez. Ezek után célravezető, ha a saját nézőpontunkat is meglátják. Összegezve tehát azt kell mutatni, hogy kíváncsiak vagyunk, illetve képesek vagyunk valami újat is nyújtani a munkáltatónak.

2. Politikai gondolkodásmód

Az interjúk lényege, hogy a kérdező megismerje a jelöltet. Éppen ezért a felkészülésnél ajánlatos sokszor átgondolni, hogy milyen információkat akarunk biztosan elárulni magunkról és a terveinkről. Végül a feltett kérdések után meg kell oldani, hogy ezek biztosan helyet kapjanak a válaszban.

Ezt sok politikus is csinálja nyilvános beszédek során. Bármilyen kérdést tesznek fel nekik, tudják, hogy hova akarnak kilyukadni, éppen ezért abba az irányba terelik a beszélgetést.

3. Hitelesség

K\u00e9t n\u0151 besz\u00e9lget egy \u00e1ll\u00e1sinterj\u00fan

Fotó: Unsplash/Christina @ wocintechchat.com

Motivációs filmekben és könyvekben is gyakran ismétlik azt a tanácsot, hogy állásinterjúknál a pozitív jellemvonásokat nevezzünk meg negatív jellemzőként. Ilyen lehet például, ha legnagyobb hibánknak a maximalizmusunkat nevezzük meg. Bár ez nagyon szépen hangzik, viszont a való életben a kérdezők sokkal jobban becsülik a hitelességet, vagyis fontosabb lehet, ha a beszélgetés folyamán magunkat adjuk. Ez igaz a külső megjelenésre — alkalomhoz illő, de nem túlzásba vitt —, valamint a kommunikáció stílusára is.

4. Objektív látásmód

Végezetül nem szabad elfelejteni, hogy az állásinterjúk legtöbbször kétoldalúak, éppen ezért nekünk is olyan pozíciót kell képviselnünk, ahol jogosan tehetünk fel kérdéseket a munkakörről és a cégről. Ezek nem csak egyenlő helyzetet teremtenek, de pozitív hatást is kelt a a főnökökben, hiszen valós érdeklődést láthatnak, ezzel együtt pedig egy ideális jelöltet.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Marie Claire