Egy hegymászó felért a csúcsra

3 lépes, melyekkel már ma több értelmet adhatsz az életednek​

Az élet értelmének keresése minden emberben ott rejlik, csupán egyesek több figyelmet szentelnek rá, mint mások. Egyes kutatások kimutatták, hogy az értelem nélküli élet gyengítheti az egyén pszichológiai jóllétét. Alábbi cikkünkben három tippet írtunk össze, melyekkel könnyebb megtalálni a célunk.


1. Halálról való kép megváltoztatása

A halál az egyik, ha nem a legnagyobb motivációs erő, ami előre tudja hajtani az embert. Ezt egy nemrégiben készült kutatás is alátámasztotta. A munkálatok során megkérdezték az alanyoktól, hogy milyennek írnák le magukat jelen helyzetükben, valamint azt, hogy milyen emberként szeretnék, hogy haláluk után emlékezzenek rájuk. Jelentősen erényesebben szóltak magukról az alanyok a második kérdésnél.

Amennyiben az eltávozásról a hagyatékhagyás szemszögéből gondolkodunk, az sok tekintetben előre mozdíthatja az életünket.

2. Gyűlölet és harag felhasználása

Egy új tanulmány azt kutatta, hogy az egyes csoportok, eszmények vagy intézmények ellen érzett harag vagy rosszérzés miként hat az emberek gondolkodásmódjára és célorientációjára. Az eredmények rámutattak, hogy ezek értelmet adhatnak az életnek. Nem szabad azonban összekeverni az egyes emberek iránt érzett méreggel. Ezt kollektív gyűlöletnek nevezik, legtöbbször pedig valamilyen családi sajátosságból, vagy csoportos elképzelésből fakad.

Egy f\u00e9rfi felk\u00e9sz\u00fcl a fut\u00e1sra

Fotó: Shutterstock

„Amikor a barátaid, a családod és a közösséged azonosít egy kollektív entitást, amelyet nem kedvelnek, könnyű gyűlöletbe esni velük szemben. Talán több gyűlöletet kell ápolnunk a klímaváltozás, a rasszizmus és más társadalmi bajok iránt. Sok múlna azon, hogy mi ellen irányul a gyűlölet"

—mondta Abdo Elnakouri, pszichológus.

3. Önzetlen segítségnyújtás másoknak

Brodie Dakin — pszichológus — és kollégái nemrég végeztek egy kutatást. Céljuk az volt, hogy megtalálják a legtöbb célt adó tulajdonságokat a sok közül. Meglátásaik alapján a kultúránkon átívelő legértelmesebbnek vélt törekvéseket — például a hősiességet vagy a szülői szerepvállalást — nem lehet elvégezni valamilyen befektetés vagy áldozathozás nélkül.

Lehet szó pénzösszeg adományozásáról, vagy esetleg idő és energia felhasználásáról is. Az eredmények rámutatnak arra, hogy a cselekvéseket átlagosan sokkal értelmesebbnek titulálják az emberek, amennyiben azok a tettek pozitív változást hoztak mások életébe — írja a Psychology Today.

Nyitókép: Shutterstock