Csésze forró ital fekete háttér előtt

Ez történik a szervezeteddel, ha túl forrón iszod az italokat

A nagyon forró italok fogyasztása nem biztos, hogy a legjobb ötlet az egészség szempontjából. Az ízlelőbimbók befolyásolásától kezdve a rák kialakulásának esélyének növeléséig, íme, mit okozhat.


Míg az italok normál hőmérsékleten történő fogyasztása nem olyan káros, addig a forró italok számos betegség kialakulásának esélyét növelhetik. Sőt, egyes tanulmányok szerint a nagyon forró italok fogyasztása rákot okozhat. Összeszedtük a lehetséges negatív hatásokat.

A nagyon forró italok fogyasztása rákot okozhat

A nyelőcsőrák szorosan összefügg a tűzforró italok vagy ételek rendszeres fogyasztásával, mely hősérüléseket okozhat a torkunkban és a nyelőcsövünkben, ami gyulladáshoz és rákos sejtek kialakulásához vezethet.

Egy, az International Journal of Cancer című szaklapban megjelent 2019-es tanulmány is megállapította, hogy a tűzforró italok fogyasztása növelheti a nyelőcsőrák kockázatát. Utóbbi egy hosszú cső, amelyen keresztül a lenyelt ételek és folyadékok áthaladnak, és eljutnak a gyomorba.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség jelentése szerint a nyelőcsőrák a nyolcadik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, és gyakran vezet halálhoz, évente közel 400 000 ember életét követeli. Jellemzően a füst, az alkohol, a savas reflux és esetlegesen a forró italok által okozott gyakori nyelőcső károsodás idézi elő.

Más problémákhoz is vezethet

A túl sok forró ital fogyasztása az ízlelőbimbókra is hatással lehet, mivel azok nagyon érzékenyek a nyelv környékén. Ezek ugyanúgy károsodhatnak, mint bármely más sejt, ha forró italoknak vannak kitéve. Azonban a forró italok rendszeres fogyasztása és a nyelv súlyos és ismételt leforrázása az, ami tartósan károsítja az ízlelőbimbókat.

A forró italok fogyasztása emellett az ajkakat is érintheti, melyek sok esetben megégnek és fizikai elsötétedést is okozhatnak. Ráadásul a nagyon forró italok folyamatos fogyasztása gyomorégést is okozhat.

A fekéllyel küzdő embereknek mindenképpen kerülniük kell a forró italokat, amelyek hőkárosodást okozhatnak a sejtekben. A forró italok rendszeres fogyasztása a gyomor nyálkahártyát is károsíthatja. A nagyon forró tea vagy kávé fogyasztása felhígítja a gyomornedveket és akadályozza emésztésünket.

Emellett a forró italok fogyasztását étkezés során megzavarja az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását.

Mennyire forró a túl forró?

Minden olyan ital, amely 60 Celsius-foknál melegebb, túl forrónak minősül. Ha az italok túl forróak, akkor a végén károsítja a sejteket azáltal, hogy megégeti őket és gyulladást okoz. Az, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyaszt valaki forró italokat, meghatározza, hogy a helyzet aggasztó-e vagy sem.

Emellett az is számít, hogy mikor fogyasztunk forró italokat és ételeket. Például fontos, hogy az emberek általában meleg ételeket fogyasszanak. Télen is fontos meleg italokat inni és meleg ételeket enni, hogy a testben megmaradjon a hő.