Fotózó nő fák előtt

Meglepő pszichológiai előnye van a fényképezésnek

Így hat a fotózás a mindennapi élmények élvezetére.

Egy nemrég publikált tanulmány megállapította, hogy a fotózásnak van egy nem is sejtett pszichológiai előnye: fokozhatja a mindennapi tevékenységek élvezetét.

Úgy tűnik, hogy a fotózó emberek – a legtöbb körülmények között – messze nem zavarják meg a pillanatot, hanem többet kapnak az élményektől.

„Legjobb tudomásunk szerint ez a kutatás az első átfogó vizsgálat, amely azt vizsgálja, hogy a fényképezés hogyan befolyásolja az emberek élvezetét. Megmutatjuk, hogy a fotózás a fotózás mellőzéséhez képest a pozitív élmények élvezetét fokozhatja az elkötelezettség növelésével”

– idézi a szerzőket a Psyblog.

A kutatók kilenc kísérletet végeztek több mint 2000 ember bevonásával a tanulmányukhoz, néhányat a laboratóriumban, míg másokat terepen végeztek, utóbbi egyikében például buszos túrára vitték az embereket.

A felüknek azt tanácsolták, hogy készítsenek fényképeket, a másik felének pedig nem. Megállapították, hogy azok, akik fényképeztek, általában élvezetesebbnek találták az élményt.

A fotózás azért működik, mert segít bevonni az embereket az élménybe, írják a szerzők.

„...az élmények fotókkal való megörökítése valójában az élményre irányítja a figyelmet, különösen annak megörökítésre érdemes aspektusaira. Ennek eredményeképpen a fényképezés arra készteti az embereket, hogy jobban elköteleződjenek az élmény iránt.”

Talán az előnyök a „tudatos fotózással” is összefüggnek:

„...a boldogságot fokozza, ha hálásak vagyunk azért, amink van. Sajnos a mindennapok rohanásában gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt, amink van. Az egyik módja ennek leküzdésére, ha emlékeztetőül lefényképezzük mindazt, ami fontos számunkra.”

A kutatók elmondása szerint már az is elég volt, ha a résztvevők csak „mentális képeket” készítettek az élmény során, hogy az emberek jobban élvezzék azt.

A kutatók azonban azt találták, hogy amikor az emberek már belemerültek egy élménybe, a fényképek készítése nem segített. Emellett úgy tűnt, hogy a nagyméretű fotófelszerelések kezelése is meggátolta az embereket az élmény élvezetében.

Tekintve, hogy naponta mennyi fénykép készül, úgy tűnik, az emberek sokkal jobban érzik magukat a készítés közben.

„...a New York Times becslése szerint 2010-ben az emberek világszerte 0,3 billió fotót készítettek, és ez a szám 2017-re eléri az 1,3 billiót. Emellett a különböző közösségi oldalakra naponta feltöltött fotók száma is adhat egy alsó határt a készített fotók számának becsléséhez. A Facebook például arról számol be, hogy világméretű felhasználóik naponta kétmilliárd képet töltenek fel, az Instagram felhasználói pedig naponta 80 millió fotót töltenek fel”

– írják a szerzők.

Nyitókép: Unsplash