Nő ugrik a homokban

Nem kell boldognak lenned ahhoz, hogy jól érezd magad

Új kutatások megkérdőjelezik a boldogság és az elégedettség szerepét a jólétben.


Amikor egy pillanatra megállsz és a saját jólétedre gondolsz, melyek az első képek, amelyek eszedbe jutnak? A pozitív pszichológián belüli nézetek szerint az ezek által a képek által keltett boldogsághormon az, amely táplálja a jólétet azáltal, hogy energiahullámokat hoz létre, amelyek visszaverődnek az élmény során.

De mi van azokkal a pillanatokkal, amikor csak egyszerűen elégedettnek érzed magad és örülsz, hogy jól mennek a dolgok? Lehet, hogy ilyenkor nem definiálod magad boldognak, de határozottan jól érzed magad.

Holland kutatók szerint a korábbi kutatók helytelenül a boldogságra összpontosítottak tanulmányaik során. Ehelyett most a jólétre koncentráltak.

Ezzel a különbséggel a szerzők egy tanulmányt készítettek, amelyben a résztvevőket napi többször pillanatnyi értékelésre kértek fel. Ezzel a megközelítéssel a holland kutatók megállapították, hogy nem a boldogság a jólét érzésének fő mozgatórugója – írja a Psychology Today.

Előfordult már, hogy egy átlagos napon a tekinteted egy számodra kedves tárgyra vagy egy fotóra terelődött, ami békés örömérzetet adott? Ha igen, akkor tudod, hogy egy ilyen vizuális inger és a vele járó érzések képesek kirántani egy mélypontból, még ha csak átmenetileg is.

A tanulmány eredményei szerint már annyi is elegendő ahhoz, hogy fellendítsük a jókedvünket, ha csak értékeljük egy nap befejezése után az elért sikereinket.

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy az elégedettség érzés lehet, hogy alacsony érzelem, mégis hatást fejt ki a jólétünkre. Ez elegendő ahhoz, hogy a pozitív érzelmek szélesebb skáláját ébressze fel és idővel fenntartsa kiteljesedését.

Megnyugtató a gondolat, hogy nem kell állandó boldogságot éreznünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a belső békét és jólétet.

Nyitókép: Unsplash