Egy húsvétinyuszi-dekoráció két tojás mellett

Így ugrált be a húsvéti nyuszi a köztudatba szerte a világon​

A húsvéti nyuszi világszinten egy elterjedt hagyomány és legenda, viszont nagyon kevesen tudják, hogyan kapcsolódik az aranyos rágcsáló az egyik legszentebb keresztény ünnephez. Alábbi cikkünkben felkutattuk a kialakulásának lebilincselő történetét.


Akárhogy gondolkozunk, valahogy nem jut eszünkbe egyetlen színes ruhákba bújt, nagy fülű fehérnyuszi sem a Bibliából, pláne nem a feltámadás történetéből. Mégis úgy alakult, hogy Jézus Krisztus feltámadásától függetlenül — a babona szerint — egy csodálatos nyuszi ugrál végig minden házon az ünnep napján és édességet, valamint ajándékkosarakat hagy a gyerekeknek.

A történet és a kialakulás mögött azonban nagyon sok minden áll, melyek először nem is jutnának eszünkbe. Miképpen kapcsolódik a tojás és a kis emlős? Ki találta ki és miért? Maga a nyúl ötlete valószínűleg nem a semmiből jött, hanem egy pogány vallásból, melyben ez az állat egy jelkép volt Eostre ünnepén, aki a tavasz és a termékenység istennője. Az ő állatszimbóluma volt a nyuszi, így lehet, hogy a megújulásnak egy titokzatos ábrázolásáról lehet szó.

Egy fekete nyuszi vir\u00e1gos k\u00f6rnyezetben

Fotó: Unsplash/Diana Măceşanu

Egyes felvetések szerint a világszintű elterjedése Pennsylvaniából történt, ahova bevándorlók juttatták el a történetet. A mese azt mondja, hogy a húsvéti tojástojó nyuszi ajándékot visz a jógyerekeknek, akik ezért apró, kosárszerű fészkeket készítenek, gyakran pedig répát is kikészítenek számára, ha esetleg megéhezett volna útközben.

A szokásnak végül híre ment az amerikai kontinensen, majd mindenhol a földön. Az idő múlásával egy kicsit változtak a történések, ugyanis a festett tojás mellé egyre több gyermek kapott csokoládét, apró játékokat vagy egyéb édességeket. Megjelenését tekintve sokkal többet ábrázolták színes ruhákban, melyek még barátságosabbá tették a fiatalok számára.

Azt, hogy miképpen és milyen okból tojik tojást a nyuszi emlős létére, talán még több kérdés övezi. Valószínűleg ennek is lehet egy szimbolikus jelentése, hiszen a tojás hosszú évszázadok óta a termékenység egyik jelképe. Emellett a 13. századig a keresztényeknek tiltott ételnek számított a nagyböjti időszakban, melynek a vége felé közeledve feldíszítették őket, hogy ünnepélyesebb hangulatot adjanak a húsvét vasárnapnak.