Macska kukucskál fehér háttér előtt

5+1 dolog, amit nem szabadna megtenned a macskáddal

Az elkötelezett gondozók mindent megtesznek a macskájukért, mert tudják, hogy kedvenceik megérdemlik, hogy boldogok legyenek. De még mindig vannak tévhitek arról, hogy mire van szüksége a házimacskáknak. Íme 10 dolog, amit ne tegyünk a macskánkkal, és garantáltan meg fogja hálálni.


1. Ne hagyjuk ott egész nap a macska reggelijét a tálkájában

Az Amerikai Macskaorvosok Szövetsége szerint a macskák jobban bírják a napi többszöri kis étkezést. Ha megváltoztatjuk az étel elhelyezésének helyét, azzal arra ösztönözhetjük macskánkat, hogy normális táplálékkereső és vadászó viselkedést tanúsítson. Kezdetben helyezzük egymás mögé, egyfajta kirakós játékként a száraz tápot, és csak apró változtatásokat végezzünk a helyükön, amíg a macska hozzászokik az ötlethez.

2. Ne hagyjuk, hogy a macskánk unatkozzon

Adjunk neki elfoglaltságot, különösen, ha a macskánk kizárólag lakásban él. Az eledelkirakós játékok mellett gondoskodjunk arról is, hogy legyen választékuk az egyéni játékhoz, és szakítsunk időt arra is, hogy minden nap játszhassanak velük.

A pálcás játék tökéletes, mivel úgy mozgathatjuk, mint egy valódi egeret vagy madarat (de használat után mindig tegyük rendbe, nehogy a macskánk bajba kerüljön a madzaggal).

3. Ne tartsunk a macskák számára mérgező szobanövényeket vagy virágokat

Az egyik, amiről sokan nem tudnak, a liliom. Csodálatosan néznek ki és pompás az illatuk, de sajnos erősen mérgezőek a macskák számára, és komoly veseproblémákat okozhatnak nekik. Ez minden liliomfajtára vonatkozik. Az ASPCA mérgező és nem mérgező növények listáján mindig ellenőrizhetjük, hogy egy növény mérgező-e a macskák számára.

4. Ne hibáztassuk a macskát, ha az alomtálcán kívül vécézik

Sajnos az emberek néha azt gondolják, hogy ha a macskájuk rossz helyre pisil, az azért van, mert rosszindulatú vagy gyűlöl minket. Pedig lehet, hogy egészségügyi problémájuk van, ezért ahelyett, hogy rosszindulatúan rágalmaznánk őket, inkább vigyük el állatorvoshoz. Ha ott kizárják az orvosi problémákat, akkor tanácsot tudnak adni az alomtálca beállításának javítására és a stressz csökkentésére.

5. Ne hanyagoljuk el a macskánk állatorvosi ellenőrzését

A macskákat csak fele olyan gyakran viszik állatorvoshoz, mint a kutyákat. Az American Animal Hospital Association (AAHA) szerint ez azért van, mert az emberek azt hiszik, hogy a macskájuknak nincs szüksége ellátásra, pedig a cicák jól el tudják rejteni a fájdalom és a betegség jeleit. Ha macskánk stresszesnek találja az állatorvosi látogatásokat, megtaníthatjuk arra, hogy a hordozójában menjen. Kereshetünk macskabarát rendelőt/klinikát vagy félelemmentes állatorvost/rendelőt is, mivel ezek speciális intézkedéseket tesznek kedvenceink stresszének csökkentése érdekében.

6.  Ne zaklassuk a macskánkat

Tanuljuk meg felismerni azt a testbeszédet, amely azt jelenti, hogy a macskánk nem akarja, hogy megsimogassák. Ha pedig a cicánk alszik vagy elbújik, hagyjuk, hogy élvezze a szundit, vagy maradjon a rejtekhelyén. Mindig az a legjobb, ha választási lehetőséget adunk macskánknak.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock