női fej rajz káosszal

4 módszer a stressz ellen, ami tényleg működik

Az elmúlt néhány év rákényszerített minket, hogy többet foglalkozzunk mentális jóllétünkkel.


A folyamatosan áramló negatív híreket és személyes életünk árnyoldalait is nehéz feldolgozni anélkül, hogy ne érezzük magunkat kimerültnek. Szerencsére a történésekkel való megbirkózáshoz már rengetegféle módszer áll rendelkezésünkre. Az alábbiakban négy olyan egyszerű eszközt mutatunk a Byrdie cikke segítségével, amelyek segítenek mentális jóllétünk megtartásában.

1. Naplóírás

napl\u00f3\u00edr\u00f3 n\u0151

Fotó: Shutterstock

„A naplóírással annak az érzelmi felszabadulását tapasztalhatjuk meg, amikor nyersen és szűretlenül fejezzük ki magunkat"

− mondja Caroline Given, klinikai szakterapeuta. A naplóírás által másképp tekintünk a velünk történtekre, segít feldolgozni megoldatlan érzelmeinket. Érdemes úgy naplózni, mintha levelet írnál magadnak vagy valaki másnak. Ha találsz egy rendszeres napi időpontot az írásra, a gyakorlat hamar a szokássá válik. Fogj egy üres füzetet, és kezd el lejegyezni a gondolataidat! Minél nyersebb és igazabb az írás, annál hatásosabb a gyakorlat.

Julia CameronThe Artist's Way című könyvéből származik ez a kreatív írás gyakorlat: írd ki három oldalon keresztül ami benned van, majd a lapokat helyezd borítékba újraolvasás nélkül, hogy elkerüld a magad feletti ítélkezést. A hálanapló hasonló módon működik. Kutatások bizonyítják, hogy egyik legmegbízhatóbb hangulatjavító módszer, ha időt szánunk a magunkon való gondolkodásra.

​2. Testmozgás

Fotó: Shutterstock

Tanulmányok mutatják, hogy a rendszeres testmozgás pozitívan hat mentális egészségünkre, és általános jobb közérzetet biztosít. Emellett javítja a memóriát és az alvásminőséget, enyhítheti a stresszt és növeli a fizikai energiát. A fizikai aktivitás segít oldani a testben lévő feszültségeket és ellazítja az izmokat. Ha néhány percig táncolunk a kedvenc zenénkre, sétálunk a környéken, esetleg csak nyújtózkodunk egyet, máris javul a hangulatunk.

​3. Új tevékenységek felfedezése

k\u00f6t\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Jelentős előnyökkel jár az új hobbik felfedezése. Egy 2020-as tanulmány összefüggést mutatott ki a hobbi és a depressziós tünetek csökkenése között: az új hobbikat kezdő felnőtteknél 30%-kal kisebb volt a depresszió esélye. Egy új szabadidős tevékenység lehetőséget nyújt a kreativitásra, a kikapcsolódásra, az önkifejezésre, de akár új szakmák elsajátítását is hozhatja.

4. Közösség

bar\u00e1ti k\u00f6z\u00f6ss\u00e9g

Fotó: Shutterstock

Bár az érzelmek feldolgozása magányos, elszigetelt folyamatnak tűnhet, pedig a megfelelő közösség nagy támogatást nyújthat benne. A közösségi érzés kulcsfontosságú az emberi létezés szempontjából, nem vagyunk képesek egyedül fenntartható módon kielégíteni minden szükségletünket. Bár ezt a támogató közeget könnyebb emlegetni, mint megtalálni, ha egyszer megvan, soha többé nem fogjuk egyedül megélni az élet hullámvölgyeit.

Nyitókép: Shutterstock