Modern skandináv nappali szobanövényekkel

7 jel, ami arra utal, hogy túlöntözöd a növényeidet

Mielőtt újra megöntöznénk a növényeinket, ellenőrizzük, hogy vannak-e túlöntözésre utaló jelek.

1. Sárguló vagy puha levelek

A túl gyakori öntözés és a túl nedves növények leggyakoribb tünete a levelek sárgulása és/vagy a levelek puhasága. Természetesen a sárguló levelek a túl száraz vagy következetlen öntözésre is utalhatnak, de általában barnák és ropogósak, a túl nedves, sárga levelek pedig puhává, pépessé válnak. A sárguló levelek a növényt a túl száraz vagy következetlen öntözésre utalnak.

2. Hervadás

A túlöntözött növények gyakran elhervadnak, ugyanúgy, mintha túl szárazak lennének. Elhervadhat az egész növény, vagy csak az ágak csúcsa. Ha úgy gondoljuk, hogy csak akkor öntözzük a növényeket, amikor a talaj teteje száraz, ellenőrizzük, hogy a talaj nem száraz-e néhány centiméterrel a tetejétől lejjebb. Előfordulhat, hogy a növény gyökerei még mindig vízben ülnek, ha a tartály alján nincs lyuk a vízelvezetéshez, vagy ha a cserep olyan csészealjzaton ül, amely túl sokáig tartja a vizet. A legjobb gyakorlat az, hogy a növényeket vízelvezető lyukakkal ellátott edényekben neveljük, és soha ne hagyjuk, hogy a cserep vízzel teli csészealjban üljön.

3. Gyökérrohadás

Amikor a gyökerek folyamatosan nedvesek, stresszessé válnak, és érzékenyebbek a különféle betegségek kórokozóira, amelyek a gyökerek rothadását okozzák. Utóbbi esetén már nem tudják támogatni a növényt, barnának és pépesnek tűnnek, ha gyökérrothadási betegséggel fertőződnek meg.

4. Gombaszúnyogok

Előfordulhat, hogy gombás szúnyogok repkednek a sárga levelek megjelenése előtt vagy után, melyek azt jelzik, hogy a táptalaj túl nedves marad.

Arra utaló jelek, hogy túlöntözzük a kültéri növényeket: 

A szabadban sok víz kell ahhoz, hogy a talajban termő növényeket átöntözzük, de így is előfordulhat, hogy túlöntözzük a kültéri növényeket. Érdemes inkább ritkábban, de alaposan öntözni, mint gyakran, kevés vizet öntözni.

1. Elfonnyadt vagy sárguló levelek

Ha a növény körül a talaj telített vízzel, és a növénynek még mindig vannak fonnyadt vagy sárguló levelei, ez a túlöntözés jele lehet.

2. Megbarnult vagy lehulló levelek

Néha, amikor egy növény túl sok vizet kap, a levelei bebarnulhatnak és lehullhatnak. Alternatív megoldásként vízcseppek lehetnek a növény levelén. Ez akkor is megtörténhet, ha a növény nem kap elegendő vizet. A különbség az, hogy ha az ok túl sok víz, a levelek továbbra is puhák lesznek, ha nem elég a víz, ropogóssá válnak.

3. Nincs növekedés

Túlöntözés esetén egyes növények egyszerűen leállnak a növekedésben. Ezt sokszor a gyökérrothadás okozza, amelyet a nedves körülmények között szaporodó különféle betegségek kórokozói okoznak, megtámadva a túl sok víztől stressznek kitett gyökereket.

(The Family Handyman)

Nyitókép: Shutterstock