Egymásnak hátat fordító nő és férfi sziluettje a naplementében

3 módszer amikkel elkerülheted, hogy szakítsanak veled

Így teszi tönkre a szerelmet a párkapcsolati problémák tagadása.

Még a régóta tartó párkapcsolati viszályok esetében is meglepődnek azok a felek, akik udvariatlanok vagy hanyagok voltak, és szakítottak velük. Valójában sokan még jóval azután is hitetlenkedve rázzák a fejüket, hogy a másik partner továbblépett.

Nem mindenki gonosz vagy udvariatlan, akit dobnak. Vannak olyanok, akik valószínűleg jó emberek, és a partnerük azért szakított velük, mert (és később talán megbánják) nem értékelték azt, amit az elhagyott fél nyújtani tudott.

Ennek ellenére íme három fő ok, amiért sok más párkapcsolati partner sokkolja és megrázza, amikor szakítanak velük:

1. A tisztelet hiánya és az érzelmi elhanyagolás

Amikor először találkozunk a partnerünkkel, szuperül alkalmazkodunk, és mindent megteszünk, hogy együttérzők legyünk, és önmagunk legjobb verzióját mutassuk be. Aztán idővel a mindennapi élet viszontagságai és az ezzel járó stressz, amivel szembesülünk, megviselhetnek minket. Ha hagyjuk, ezek a nyomások oda vezethetnek, hogy elveszítjük a kapcsolatot, sőt, egyenesen tanácstalanok leszünk, amikor arról van szó, hogy jól bánjunk a partnerünkkel.

A kapcsolat romlásának ezt a mintáját a Miért nem tudsz olvasni az elmémben? című könyvében Jeffrey Bernstein pszichológus a Három D-effektus néven írja le. Az első D a figyelemelterelés (distraction), amelynek során hagyjuk, hogy elveszítsük a figyelmünket a partnerünk számára való jelenlét fontosságára, mert elmerülünk az egymásra vonatkozó mérgező gondolatokban. A következő D a távolság (distance), és ez az, amikor inkább elkezdünk eltávolodni, minthogy az érzelmi sebezhetőség helyén maradjunk. A harmadik és a kapcsolatok számára végzetes D (disconnection) a leválás folyamata a kapcsolat elhagyására vonatkozó döntést jelenti.

Alternatívaként jól kell bánnunk a partnerünkkel, függetlenül attól, hogy mi történik az életünkben. Legyünk jó hallgatóság, legyünk türelmesek, legyünk tisztelettudóak, és tegyünk véletlenszerű kedvességeket.

2. Az eltérő prioritások tagadása

A partnerek közötti eltérő prioritások egyik leggyakoribb példája, amikor egyikük azt akarja, hogy a kapcsolat végig tartson, a másik pedig egyszerűen nem áll készen, vagy túl éretlen ahhoz, hogy a jövőre gondoljon. Ilyenkor az a partner, aki hajszolja és kitartóan reménykedik, még ha társfüggő is, elhasználódik, és végül megszakítja a kapcsolatot. Az a fél, aki eddig mindenre igényt tartott, most úgy érzi, hogy teljesen lelőtték.

3. Nem jól kommunikál

Mivel manapság olyan nagy figyelmet fordítanak az érzelmi egészségre, és az érzelmileg egészséges kapcsolatokra való törekvés miatt a mérce magasabb, mint valaha, hogy mi az elfogadható az egészséges kommunikáció szempontjából.

Azok a partnerek, akik nem kommunikálnak jól, akarva vagy valószínűleg akaratlanul, magukat és a partnerüket is a Bernstein által úgynevezett „Palackba zárni és később felrobbanni” tervre helyezik. A lényeg az, hogy minél nyugodtabban, nyíltabban és konstruktívabban beszéljük meg a dolgokat, annál jobb. Ha nincs jó kommunikáció, akkor a Dobott exek szigetén találjuk magunkat. A legjobb módja annak, hogy elkerüljük, hogy oda kerüljünk, ha kedvesek, empatikusak és tisztelettudók vagyunk.