szerelmes pár szívecskét mutat

A szeretet 5 nyelve és minden, amit tudnod kell róluk

Lehet, hogy rendszeresen kifejezzük szeretetünket a párunk felé, de vajon olyan módon kommunikáljuk, ahogyan ő szeretné?


Az öt szeretetnyelv, azaz a szeretet kifejezésének és fogadásának öt különböző módja: a megerősítő szavak, a minőségi időtöltés, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv című könyvében írta le a szeretetközlés öt egyedi stílusát, melyeket a házassági tanácsadásban és a nyelvészetben szerzett tapasztalatai alapján állított össze – írja a mindbodygreen. De mit érdemes róluk tudni? Ezt tekintjük most át:

​1. Megerősítő szavak

Ezek az emberek nagyra értékelik a szeretet szóbeli kifejezését, beleértve a „szeretlek" szó gyakori elhangzását, a bókokat, az elismerő szavakat, a szóbeli bátorítást, és a gyakori digitális kommunikációt. Ezek a megnyilvánulások éreztetik velük, hogy értik és megbecsülik őket.

​2. Minőségi idő

p\u00e1r deszk\u00e1zni indul

Fotó: Shutterstock

Ezek az emberek akkor érzik magukat a legjobban, ha a partnerük mindig velük akarja tölteni az idejét. Különösen szeretik az osztatlan figyelmet, a meghallgatást, a szemkontaktust és a teljes jelenlétet. A tartalmas beszélgetések és a közös a szabadidős tevékenységek során érzik magukat kiemelt személynek.

​3. Szívességek

Ezek az emberek értékelik, ha partnerük mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse az életüket. Ilyen például, ha levest főzünk nekik, amikor betegek, ha megfőzzük nekik a kávét reggel, vagy elhozzuk a ruhatisztítóból a ruháikat egy fárasztó nap után. Számukra a tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak.

​4. Ajándékok

egy f\u00e9rfi megaj\u00e1nd\u00e9kozza a bar\u00e1tn\u0151j\u00e9t

Fotó: Shutterstock

Ezek az emberek akkor érzik magukat szeretve, ha ennek „vizuális szimbólumait” kapják. Felismerik és értékelik az ajándékozás folyamatát: a gondos mérlegelést, a kapcsolatot jelképező tárgy tudatos kiválasztását, és az ajándékból származó érzelmi előnyöket. Élvezik, ha olyan dolgot kapnak ajándékba, ami egyszerre tárgyi és jelentőségteljes, és az ő értékrendjüket tükrözi.

​5. Fizikai érintés

Ezek az emberek a szeretet fizikai jeleit szeretik, beleértve a csókolózást, a kézfogást, a kanapén való összebújást és a szexet. A fizikai intimitás és az érintés erőteljes érzelmi összekötő kapocsként szolgál számukra. Ennek gyökerei egészen a szülői szeretet kifejezéséig nyúlnak vissza.

Nyitókép: Shutterstock