Nő vakarja a szúnyogcsípést a vállán

Így szabadulj meg a szúnyogcsípéstől a lehető leggyorsabban

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor szúnyogcsípésekkel borítva térünk haza a hétvégi kirándulásról vagy az esti szabadtéri találkozóról. Az első teendő: kitalálni, hogyan szabadulhatunk meg a szúnyogcsípésektől. Míg a viszketés és a duzzanat általában egy hét után elmúlik (attól függően, hogy az immunrendszerünk hogyan kezeli a csípéseket), a vakarózásból visszamaradó sötét foltok és hegek sokkal tovább tarthatnak.


„A szúnyogcsípés helyi reakciót okozhat, amely 20-30 perc után tetőzik”

– mondja Dr. Azza Halim aneszteziológus és orvos az amerikai Glamour-nak.

Ez a reakció általában gyulladás, viszketés, kellemetlen érzés és látható piros dudorok formájában jelentkezik. Ha nem tudjuk megállni, hogy ne vakarjuk el ezeket a csípéseket, akkor azok elhegesedhetnek, sötét foltokká alakulhatnak vagy akár el is fertőződhetnek.

A csípések elkerülésének legegyszerűbb módjai közé tartoznak a rovarhálók és -szűrők, a szúnyogriasztó és a megfelelő ruházat. De ha idén nyáron mégis elkerülhetetlenül megcsípnek, íme, hogyan szabadulhatunk meg a szúnyogcsípésektől a szakértők szerint.

Az azonnali ellátás nagyban befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan múlik el a csípés. Halim azt javasolja, hogy először mossuk le a csípést, majd alkalmazzunk hideg borogatást és helyi hidrokortizon krémet. Bár a melegebb hónapokban érdemes mindig kéznél tartani egy tubust, szódabikarbónából és vízből készült pasztát, vagy szódabikarbónás fogkrémet is alkalmazhatunk.

„Ne vakarjuk el a területet, mivel ez a hisztaminreakció ciklusát serkentheti, valamint növelheti a fertőzés kockázatát”

– mondja.

Egy másik egyszerű módja a csípések okozta gyulladás természetes lassításának a jég. Ha azonnal jeget teszünk, a gyulladást már a kezdet kezdetén megállíthatjuk, mondja Dr. Ava Shamban bőrgyógyász. Az extrém hideg hőmérséklet kulcsfontosságú a duzzanat csökkentésében, de annak érdekében, hogy ne irritáljuk tovább a bőrünket, a jégkockákat vagy a jégcsomagot tekerjük be egy törölközőbe.

Hogyan állapíthatom meg, hogy allergiás vagyok-e a szúnyogcsípésre?

„A szervezeted immunválasza a szúnyogcsípésre az enyhétől az allergiáson át a súlyos reaktivitásig terjedhet, ami meghatározza, hogy a csípésből mekkora vörös, viszkető csomó keletkezik”

– magyarázza mondja Halim.

Ha a viszketés különösen nagy, véraláfutásos, vagy csalánkiütéssé és hólyagosodássá emelkedik, akkor valószínűleg allergiás reakcióról van szó. Súlyos esetekben láz, légzési nehézség és torokduzzanat is jelentkezhet. A legtöbb allergiás reakciót Benadryllel, kalaminos krémmel és viszketés elleni krémekkel lehet kezelni, illetve használjunk EpiPent, ha a légutak vagy a légzési tünetek érintettek, figyelmeztet Halim.

Súlyos esetekben pedig azonnal keressük fel az orvosunkat

Mennyi ideig tart a szúnyogcsípés?

A legtöbb szúnyogcsípés 10 nap alatt gyógyul be, de Halim szerint ezt felgyorsíthatjuk 5-7 napra, ha szorgalmasan odafigyelünk rá. Miután azonnal lemostuk és lehűtöttük a csípéseinket, a következő napokban álljunk ellen a vakarás késztetésének. Ha viszketni kezdenek, hűtsük le őket, vagy alkalmazzunk hidrokortizon és nyugtató hatású helyi szereket az enyhülés érdekében. Emellett használhatunk aloe vera gélt és vény nélkül kapható orális antihisztaminokat is, hogy gyorsabban megszabaduljunk a csípésektől.

Bármit is teszünk, a legfontosabb, hogy tisztán tartsuk őket. Ne vakarjuk, ne érintsük meg, ne piszkáljuk és ne irritáljuk tovább őket.

Hogyan halványíthatjuk el a szúnyogcsípés okozta sötét foltokat?

Ha nem tudunk ellenállni a vakarózás késztetésének, a szúnyogcsípések gyakran hiperpigmentációvá vagy heggé alakulnak át, ahogy a duzzanat lecseng. Bizonyos esetekben akkor is tapasztalhatunk sötét foltokat, ha nem nyúlunk a csípésekhez.

Bőrtípustól, tónustól, reakcióképességtől és immunválasztól függően előfordulhat gyulladás utáni hiperpigmentáció, amelynek megszűnése hetekig vagy hónapokig is eltarthat, mutat rá Shamban.

Próbáljunk meg változtatni az utókezelés rutinján. Két nappal az első csípés után Shamban azt javasolja, hogy tiszta ujjbegyekkel finoman masszírozzuk meg a területet a keringés érdekében. Ahogy a dudor elhalványul és a viszketés elmúlik, elkezdhetjük a bőr hámlasztását fizikai vagy könnyű kémiai hámlasztószerrel (például tejsavval).

Amint a viszketés elmúlik, a szúnyogcsípésből eredő sötét foltokat ugyanúgy kezelhetjük, mint a pattanásokból eredő hiperpigmentációt. Shamban azt ajánlja, hogy alkalmazzunk retinoidokat vagy bármilyen terméket, amely arbutint, azelainsavat vagy kojisavat, édesgyökeret, C-vitamint, alfa-hidroxi savakat (AHA-kat) vagy polihidroxi savakat (PHA-kat) tartalmaz.

Nyitókép: Shutterstock