csigakaviar

Csigából nyerik a világ egyik legdrágább kaviárját

Bár jóval nagyobb szemű, mint a halkaviár, a csigapete, azaz a csigakaviár apró gömbjei darabonként száz forintba kerülnek, így már néhány falat is több ezer forintra rúg ebből a csemegéből.


A csigakaviár óriási őrületté nőtte ki magát az elmúlt években, nem csoda hát, hogy a szemenként átlagosan száz forintba kerülő csemege ára még a szintén luxusételnek számító halkaviárnál is magasabb. Különleges íze miatt lett ilyen magas a presztízse, ugyanis a peték ízét erősen befolyásolja a környezet, ahol élnek.

Így míg a halkaviár íze sós és tengeri, a csigáké erdős, és mivel sóban érlelik, a földes jegyek mellett a só is igen hangsúlyossá válik benne.

Fogyasztásakor a "sima" kaviárnál már megszokott pattogó érzés, amikor a peték szétrobbannak a szánkban, megtöbbszöröződik, hiszen a kis golyók mérete sokkal nagyobb.

Természetesen, mint minden élelmiszernél, itt is akadnak minőségi kérdések, melyekre oda kell figyelnünk. A csigakaviár színe mindig fehér vagy halványrózsaszín kell, hogy legyen, ha lilásba vagy más árnyalatba fordul, ne együk meg, mert valószínűleg már megromlott. Szintén minőségi problémákra utalhat az is, ha furcsa alakúak a gyöngyöcskék: ha sok köztük kirepedt vagy az eldeformálódott, legyen gyanús, hogy már alkalmatlan a fogyasztásra. Egyébként nem különösebben romlandó étel: felbontatlanul akár három hónapig is tárolhatjuk a hűtőnkben.

Persze nem érdemes sokáig tartogatni a drága finomságot, melyből egy 30 g-os adag körülbelül 21 ezer forintba kerül.

Magas árának oka a termelés nehézségében rejlik: a csigák tojáslerakása akár több hétig is eltarthat, és körülbelül 100 tojást eredményez.

Ilyen közelről egy csigafarm: