Bevásárlókocsi tele élelmiszerekkel, alatta felfelé mutató piros nyíl. Az élelmiszerárak emelkedő koncepciója.

Nagy mértékben drágulhat egy alapvető élelmiszer

Szinte borítékolható volt.

Az elmúlt hónapokban számos élelmiszer ára nőtt meg jócskán, így nem olyan meglepő, hogy újabb tételek kerülnek a listára. Most a rizs a közeljövőben való drágulásáról számolt be a CNBC.

Számos élelmiszer ára, többek között a búza, a gabonafélék, a húsok és az étolaj ára szállt el jócskán a korábbi árakhoz képest, melynek hátterében több tényező is áll, köztük a műtrágya és az energiaárak emelkedése, valamint február vége óta tartó orosz-ukrán háború, írja a vince.hu.

T\u00e1l rizs \u00e9s k\u00f6r\u00fcl\u00f6tte rizsszemek a h\u00e1tt\u00e9rben

Fotó: Shutterstock

Emellett az élelmiszerexport tilalma is súlyos fennakadásokat okozott, mely főleg Indiát (búza), Ukrajnát (búza, cukor és zab) és Indonéziát (pálmaolaj) érintette. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe azt mutatja, hogy az Ázsia nagy részén alapélelmiszernek számító rizs nemzetközi ára immár az ötödik hónapja kúszik felfelé.

A rizstermelés szerencsére még mindig bőséges, de az emelkedő búzaárak és a gazdálkodás magasabb költségei miatt érdemes az árát is monitorozni itthon. Valószínű, hogy a drága búza helyett, majd a (még) olcsóbb rizst keresik majd a fogyasztók, ami viszont kereslet növekedéshez és a meglévő készletek csökkenéséhez vezethet.

Nyitókép: Shutterstock