Sült sertés steak serpenyőben

5 tipp a lédús sertésszelet sütő nélküli elkészítéséhez

Ha gyors és szaftos eredmény szeretnénk elérni a tűzhelyen, a következőket kell tudnunk a sertéskaraj elkészítéséről.

1. A megfelelő sertésszelet kiválasztása

Az ízletes sertéskaraj elkészítése nem a konyhában, hanem már a szupermarketben elkezdődik. Többféle vágás és vastagság létezik, de ha serpenyőben szeretnénk megsütni, a legjobb választás a csontos, vastag, vágott karaj. A csont kissé lelassítja a sütési folyamatot, ami a sovány húsdarabok esetében életmentő lehet.

Az ideális vastagság körülbelül 2,5 cm. A vékonyabb darabok könnyen kiszáradnak, mert mire a külsejük kellően megpirul, a hús belül már túlsült. A vastagabb darabokat nehéz egyenletesen átsütni, mert a külseje túlsülhet, mielőtt a belseje egyáltalán elkészülne, így ha nem vagyunk magabiztosak a főzésben, az extra vastag, duplán vágott sertésszeleteket hagyjuk a profikra.

2. A sertésszeleteket nem szükséges pácolni

A szaftos sertéskaraj elkészítésének legjobb módja a nedves pácolásban rejlik, amely a legszaftosabb karajt eredményezi. A karamellizált külsőt tekintve azonban a nedves pácban pácolt szelet volt a legrosszabb, mert a nedvesség a ropogósra sült hús ellensége.

A pácolást sokan felesleges lépésnek tartják, mivel az nemcsak a zsenge sertéskaraj elkészítéséhez felesleges, de sokkal több vizet is juttathat a húsba, ami nem javítja a textúráját, ráadásul növeli az előkészítési időt. Ha nélkülözhetetlen ez a lépés, törüljük a szeleteket alaposan szárazra egy törülközővel, mielőtt a serpenyőben megpirítanánk.

3. Pihentessük a húst a pulton sütés előtt

Egyenletesebb sütést érünk el, ha előtte 30 perccel kivesszük a sertésszeleteket a hűtőből, lesz a sütés. Emellett a hús szobahőmérsékleten való pihentetése a sütés előtt néhány perccel csökkenti a teljes sütési időt. Tehát az étel elkészítésekor vegyük ki először a sertésszeleteket a hűtőből, mielőtt hozzákezdenénk a többi ételhez. Ha azok már javában készülnek, a hús kihűl, és egyenletesebb eredményt kapunk.

4. A zsír mint a sertéskaraj nedvesen tartásának kulcsa

Igaz, a sertéskaraj sovány, de így könnyen megkeményedhet és kiszáradhat. Jó megoldás lehet, ha zsírral, például vajjal átkenjük. Ha a pácolás közben aromákat adunk hozzá, az még ízletesebbé teszi, és a hús mellé tálalva a megbarnult vajat és a ropogós fokhagymát és/vagy a fűszernövényeket is tehetünk.

5. Ne süssük túl a sertésszeleteket, és hagyjuk pihenni őket

Erre érdemes a legjobban figyelni. Az ajánlott biztonságos sütési hőmérsékletet jelenleg 62 ℃-ra csökkentették, háromperces pihentetéssel.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock