A Parthenón az athéni Akropoliszon

Ezek Európa legjobb gasztrofővárosai

Egy friss kutatásból kiderül, hova érdemes utaznia a jó ételek és italok kedvelőinek Európában.

A londoni székhelyű Uswitch nemrég kutatása végzett, hogy megállapítsa, mik Európa legjobb gasztrofővárosai. Ehhez a TripAdvisor adatait használta fel az alábbi szempontok szerint: vegetáriánus, kávézó, pub, gyorsétterem, villásreggeli, átlagár és éttermek száma.

A felmérés eredménye szerint Athénba kell ellátogatnia a gasztrorajongóknak, Görögország fővárosa a 100-ból 88,47-es összpontszámmal került az első helyre. Athén emellett a harmadik legmagasabb pontszámot kapta a kávézóira is.

„Csak a városban több mint 1000 vendéglátóhely közül lehet választani, amiben nincsenek benne a külső városrészek. Nem fogunk csalódni akkor sem, ha egy festői kis kávézó mellett döntünk, hiszen ezek a helyek 10-ből 9-es átlagértékelést kaptak. A várható költségek egy étkezésért pedig körülbelül 19,26 dollár (hatezer forint - szerk.)"

– írja az Uswitch.

A második helyen Belgrád végzett, de a szerb fővárost vegetáriánus éttermei tekintetében az első helyre szavazták meg. A harmadik helyen egy másik kelet-európai főváros, Szófia áll. A negyedik, ötödik, hatodik helyen álló Tirana, Valletta és Lisszabon a legjobb választás, derül ki a felmérésből a legjobb értékelést érték el a reggelik terén.

Ezeket követi Pozsony és Zágráb, ahol minőségi ételek állnak az ínyencek rendelkezésére. Zágráb ugyan 70 pont alá süllyedt az összpontszámát tekintve (68,76), de ezt bőven kárpótolják magasra értékelt kávézói.

A top 10-et a romániai Bukarest zárja, ahol a legjobbak a kávézók az Uswitch szerint. Budapest a 13. helyen zárt, a legalacsonyabb értékkel gyorsétteremeinket illették, míg a legmagasabbal kávézóinkat.