A világ legidősebb hamburgere több mint 2000 éves – ezt érdemes tudni róla

A világ legidősebb hamburgere több mint 2000 éves – ezt érdemes tudni róla

A Zsoucsiamo vagy Rou Jia Mo (肉夹馍) közvetlen fordítása „hús zsemlében", és ez az étel lényegében egy kínai hamburger, ami azonban nagyon sok mindenben különbözik az amerikai testvérétől, például abban, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt találták fel.

Mostanra köztudottá vált, hogy a kínaiak már i. e. 221 és 206 között, a Qin-dinasztia idején ettek kenyeret, a Zsoucsiamo hústölteléke, a La Zhi Rou pedig a Zhou-dinasztia idejéből (i. e. 1045 és 256 között) származik.

Bár a Zsoucsiamo feltalálásának dátuma nem ismert, a legtöbben egyetértenek abban, hogy Shaanxi tartomány mondhatja magáénak a finomságot, bár a népszerűsége miatt az egész országban szívesen fogyasztják azt.

Ez is érdekelhet: Ismered a pizza eredeti történetét? Az ősi recepttel együtt ezt is eláruljuk!

Fontos megjegyezni, hogy a zsemle, más néven „mo, 馍" az északi tartományok fő keményítőforrása, nem pedig a rizs. A legtöbbször a mo-t wokban vagy serpenyőben sütik, fedővel a tetején.

Amint említettük, a legtöbb Zsoucsiamo sertéshústöltelékkel készül, amit több mint 20 fűszerrel ízesített húslevesben párolnak órákon keresztül. Mások azonban kevesebb fűszert használnak a hús elkészítéséhez.

Külön érdekesség, hogy a Xi'an muszlim területein a sertéshús helyett marhahúst vagy bárányhúst használnak.

Ezután a finom hústölteléket korianderrel és paprikával aprítják fel, majd a mo-ban tálalják azt.

Az ételt az elmúlt időszakban a nyugati konyha is felfedezte magának, így manapság mind Európában, mind az USA-ban egyre több helyen lehet Zsoucsiamot enni.

Forrás: The Woks Of Life, Tasting Table

Kép: Shutterstock