Nyers hús steakek: lazac, marhahús és csirke fehér faháttéren

Ezek a húsok 44%-kal növelik a demencia kockázatát

Egyes húsok növelik, mások csökkentik a demencia kockázatát – állapította meg egy új kutatás.

Napi egyetlen szelet szalonna 44 százalékkal növeli a demencia kockázatát egy új tanulmány szerint. Valójában, csak 25 gramm bármilyen feldolgozott hús fogyasztása naponta összefüggésbe hozható a megnövekedett kockázattal, derül ki a PsyBlog cikkéből.

A leggyakoribb feldolgozott húsok közé tartozik a kolbász, a kukoricás marhahús, a szalámi és a szárított hús. A feldolgozott húsok közé tartozik minden, ami nem friss a forgalomba kerülésekor, és a feldolgozás magában foglalja a pácolást, sózást és füstölést.

Nem minden hús rossz azonban ebben a kontextusban. Az új tanulmány szerint azok az emberek, akik 50 gramm feldolgozatlan, vagyis friss vörös húst fogyasztottak naponta, beleértve a sertés-, marha- vagy borjúhúst, azoknál 19%-kal csökkent a demencia kialakulásának kockázata.

A demencia minden 12. 60 év feletti embert érint, és az Alzheimer-kór a leggyakoribb formája, amely az esetek mintegy 60 százalékát teszi ki.

„Világszerte növekszik a demencia előfordulásának gyakorisága és az étrend mint módosítható tényező szerepet játszhat ebben. Kutatásunk kiegészíti az egyre bővülő bizonyítékhalmazt, amely a feldolgozott húsfogyasztást, egy sor nem fertőző betegség megnövekedett kockázatával hozza összefüggésbe”

– mondta el Huifeng Zhang, tanulmány első szerzője.

A tanulmány az UK Biobank adatbázisából származó, közel félmillió ember adatait használta. A Biobank az Egyesült Királyságban élő önkéntesek jóllétét nyomon követő, hosszú távú projekt, mely a genetikai és egészségügyi adatokat is tartalmazza.

A demencia kialakulásának kockázati tényezői közé tartozik, ha valaki idősebb, szegényebb, a dohányzás és a kisebb fizikai aktivitás. A demenciának emellett genetikai kockázati tényezői is vannak.

Ezek mellett azonban a több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen megnövelte a demencia kockázatát.

„További megerősítésre van szükség, de a hatás iránya összefügg a jelenlegi egészséges táplálkozási iránymutatásokkal, amelyek szerint a feldolgozatlan vörös hús alacsonyabb bevitele kedvezően hathat az egészségre”

– tette hozzá Zhang.

Ez a tanulmány feltételezhetően az első, amely a megnövekedett demencia kockázatát a feldolgozott húsok meghatározott mennyiségével hozza összefüggésbe.

Janet Cade professzor, a tanulmány társszerzője elmondása szerint bármi, amit a demencia lehetséges kockázati tényezőinek feltárása érdekében tehetünk, segíthet csökkenteni ennek a legyengítő állapotnak az arányát.

„Ez az elemzés az első lépés annak megértése felé, hogy az étkezésünk befolyásolhatja-e ezt a kockázatot.”

Nyitókép: Shutterstock