Ezt a 3 mocktailt imádni fogod elkészíteni és inni is
1. Szűz áfonya-bazsalikom Sangria
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 3 c. áfonyalé
- 1 narancs leve
- 1 doboz szódabikarbóna
- 1 narancs, felszeletelve
- 1 alma, kimagozva és felszeletelve
- 70 gramm fagyasztott áfonya
- egy kis bazsalikomlevél
2. Wassail
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 2 l almabor
- 2,5 dl friss narancslé
- 2 citrom, felszeletelve, plusz több a tálaláshoz
- 1 darab gyömbér, hámozva
- 1 zacskó fekete tea
- 2 fahéjrúd, plusz több a tálaláshoz
- 6 kardamom hüvely
- 5 egész szegfűszeg
- 3 szegfűbors
- 2 egész csillagánizs, plusz még több a tálaláshoz
- Csipetnyi reszelt friss szerecsendió
- Bourbon vagy brandy, a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés
Egy nagy fazékban, alacsony hőfokon forraljuk fel az almabort, a narancslevet, a citromszeleteket, a gyömbért, a teát, a fahéjat, a kardamomot, a szegfűszeget, a bogyós gyümölcsöket, a csillagánizst és a szerecsendiót. Fedjük le, és főzzük, amíg a fűszerek átjárják, körülbelül 1 órán át.
Ha kész, szűrjük át egy finom szemű szitán, majd kanalazzuk az italt bögrékbe. Ízlés szerint keverjünk bele egy kis bourbont, majd díszítsük citromszeletekkel, fahéjrúddal és csillagánizsrúddal.
Ezt már ne szűrjük le, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Töltsük át egy légmentesen záródó edénybe, és tegyük a hűtőbe. Ha lehűlt, szűrjük le, melegítsük újra, és tálalás előtt adjunk hozzá bourbont.
3. Horchata
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 200 g hosszú szemű fehér rizs
- 1,7 l szűrt víz, elosztva
- 1/2 cs. szeletelt mandula (opcionális)
- 2 egész fahéjrúd
- 1 doboz párolt tej
- 0,5 l tej vagy mandulatej
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 1/4 teáskanál só
- Kristálycukor, agavé vagy bármilyen édesítőszer
Elkészítés
Egy finom hálós szűrőben kb. 15 másodpercig futtassunk hideg vizet a rizs fölött, majd turmixgépben keverjük össze a rizst, 7 dl szűrt vizet, a mandulát és a fahéjrudat, és turmixoljuk addig, amíg a rizs szétesik, de nem válik porhanyóssá teljesen, kb. 30 másodpercig. Ha kész, tegyük át egy fedeles edénybe, és egy éjszakára rakjuk a hűtőbe.
Másnap a beáztatott rizst, a fahéjat és a mandulát kb. 60 másodpercig keverjük turmixgépben, vagy amíg a rizs és a mandula porrá nem őrlődik. Egy nagy, kifolyóval ellátott tálba egy rétegben fektessük le a sajtvásznat, és helyezzünk rá egy finom hálós szűrőt.
Ezután öntsük a rizstejet a hálós szűrőn keresztül a sajtkendőbe, és egy gumispatula segítségével nyomkodjuk le a pépet, hogy minél több folyadékot engedjen ki magából. Ha kész, dobjuk ki a rizs- és mandulapépet, gyűjtsük össze a kendő sarkait, és dolgozzuk át a tejet a rostokon, jól belemasszírozva, hogy az őrölt rizs mindenhova kerüljön.
Utolsó lépésként adjuk hozzá a tejet, az őrölt fahéjat, a vaníliát, a sót és a maradék 9,5 dl vizet, majd keverjük össze, amíg homogénné nem válik. Kóstoljuk meg, és állítsuk be az édességet ízlés szerint, minden egyes hozzáadás után jól felkeverve az italt. Ha elkészült, hűtsük le, és jéggel, díszítésként pedig fahéjrúddal tálaljuk.
Nyitókép: Shutterstock