Különböző rágcsálnivalók tálakban: földimogyoró, pattogatott kukorica, sült hagymakarika, ropi és szült krumpli

Szomorú, de ennek a nassolnivalónak köze van a depresszióhoz

Rossz hír a sült ételek kedvelőinek.

Egy új kutatás szerint a sült krumpli nemcsak a fizikai egészségre ártalmas, hanem a mentális jóllétre is.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kutatócsoport kapcsolatot talált a sült krumpli fogyasztása és a szorongás vagy depresszió között, miután 11 év alatt több mint 140 000 sült krumplit fogyasztó embertől gyűjtött adatokat elemeztek.

Ez valószínűleg azért nem azt jelenti, hogy teljesen ki kellene hagynunk a sült krumplit az étrendünkből. Az eredmények előzetesek, és a kettő közötti pontos összefüggések még mindig nem teljesen tisztázottak, de arra utalnak, hogy a sült ételek negatív hatással lehetnek a mentális egészségre.

A nagyszabású, félmillió brit résztvevő egészségügyi adatait tartalmazó UK Biobank adatbázisból származó adatokat a kínai Hangcsouban dolgozó kutatók elemezték, és megállapították, hogy a sült krumpli fogyasztása a szorongás kockázatának 12 százalékos növekedésével és a depresszió kockázatának 7 százalékos növekedésével függ össze.

Pap\u00edrba csomagolt s\u00fclt krumplik k\u00e9k h\u00e1tt\u00e9ren

Fotó: Shutterstock

A kutatók elmélete szerin a hatás hátterében az akrilamid, a sütés során keletkező vegyi anyagnak állhat. A tudósok azt írták, hogy a vegyi anyagnak kitett zebrahalak a depresszió és a szorongás halas változatát mutatták: sötét sarkokba bújtak, tartózkodtak az akváriumuk felfedezésétől, és elzárkóztak a szocializációtól.ú

Bár ezek az eredmények érdekesnek tűnnek, fenntartással kell kezelni. Először is, a zebrahalak rendkívül eltérő élőlények, mint az emberek, emellett, mint mindig, most is fontos megjegyezni, hogy a korreláció nem jelent ok-okozati összefüggést.

„A tanulmány humán összetevője pontosan azt jelzi, amit állít: a sült ételek nagyobb mértékű fogyasztása növeli a szorongás/depresszió kockázatát. Az ok-okozati útvonal azonban ugyanilyen könnyen lehet a másik irányba is: a szorongó/depressziós emberek egyre gyakrabban fordulnak a „vigasztaló ételekhez, hogy valamiféle enyhülés látszatát keltsék”

– mondta el David Katz, Connecticutban élő életmód-orvos a CNN-nek.

Röviden, a tanulmány eredményei előzetesek, és még szerzők is rámutatnak, hogy ezek nem feltétlenül jelentik azt, hogy azonnal fel kellene hagynunk a sült krumpli evésével.

Yu Zhang, a tanulmány társszerzője és a Zhejiang Egyetem munkatársa is úgy fogalmazott, nem kell pánikba esni a sült ételek káros hatásaitól.

Katz szerint azonban, ha egy tanulságra van szükség, akkor az egyszerűen az, hogy az étrend általános minősége és az egészséges ételek kiválasztása mélyen befolyásolja az egészség minden aspektusát, mentálisan és fizikailag egyaránt.

(Futurism)

Nyitókép: Shutterstock