Olasz sárga tészta, és cseresznye paradicsomok

Íme egy olcsó, hulladékmentes, klasszikus olasz recept

A kényelem és az ételpazarlás korában fontos, hogy tudatosan is átgondoljuk, milyen ételeket készítünk otthon a családunknak. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget egy klasszikus és olcsó olasz recepttel, ami után garantáltan megnyalod mind a tíz ujjadat!


A recept Gennaro Contaldo legújabb szakácskönyvéből származik, aki különös hangsúlyt fektetett a hulladékmentes főzésre.

Az étel a Parmigiana di zucca elnevezést kapta. Contaldo szerint a parmigiana eredetileg egy dél-olaszországi, nevezetesen campaniai és szicíliai padlizsánból készült étel. Azonban a padlizsán szezonalitása miatt az őszi időszakban sütőtökkel is elkészíthető.

Parmigiana di zucca

Adag: 4-6 fő

Hozzávalók:

  • 1 kb. 1 kg-os sütőtök
  • 3-4 tojás
  • liszt
  • bőséges növényi olaj a sütéshez
  • 2 golyó mozzarella sajt (egyenként kb. 125 g), lecsepegtetve és durvára vágva
  • 75 g reszelt parmezán sajt
A paradicsomszószhoz:
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 kis hagyma, apróra vágva
  • 3 db 400 g-os konzerv apróra vágott paradicsom
  • 6 bazsalikomlevél
  • Tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

1. Először készítsük el a paradicsomszószt. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát, és közepes lángon pirítsuk körülbelül öt percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a bazsalikomleveleket és ízlés szerint egy kevés sót. Hagyjuk főni enyhe lángon körülbelül 25 percig, amíg besűrűsödik.

2. Közben a tököt meghámozzuk, félbevágjuk, majd negyedekre vágjuk, kimagozzuk, majd körülbelül öt milliméter vastag szeletekre vágjuk. A tojásokat egy sekély tálban enyhén felverjük egy kis sóval és borssal. A tökszeleteket liszttel meghintjük, a felesleget lerázzuk, majd a felvert tojásba mártjuk.

3. Melegítsünk fel bőséges növényi olajat egy mély serpenyőben, majd tegyük bele a tökszeleteket (a serpenyő méretétől függően ezt több részletben kell megtennünk), és mindkét oldalukon süssük néhány percig. Szűrőkanállal vegyük ki, és konyhai papíron csepegtessük le, hogy a felesleges olajat felszívja.

4. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

5. A tepsit béleljünk ki egy kevés paradicsomszósszal, majd helyezzünk rá néhány tökszeletet. Hintsük meg egy kis fekete borssal, tegyünk köré egy kis mozzarellát, és szórjunk rá reszelt parmezánt, majd a tetejére mehet még egy kicsi a paradicsomszószból. Folytassuk a rétegezést addig, amíg az összes hozzávalót el nem fogyasztjuk, majd a tetejét még szórjuk meg sajttal.

6. Fedjük le fóliával, és süssük a sütőben 15 percig. Vegyük le a fóliát, és süssük tovább még 15 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarna színt kap. Tálalás előtt vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni körülbelül 10 percig.

Jó étvágyat!

Nyitókép: Photo by Jakub Kapusnak on Unsplash

(Independent)