Sült tofu és zöldség serpenyőben

Tökéletes és egyszerű recept a tofu ízesítéséhez

Egyszerű és ízletes receptek, melyek a növényi alapú fehérjét konyhánk első számú alapanyagává teszik.


A tofu elég olcsó, növényi fehérje, melynek állaga sokak számára szokatlannak tűnhet, de az előállítási folyamat valójában viszonylag hasonló ahhoz, ahogyan a sajt készül. Mivel semleges ízű, tökéletes ízhordozó mindenféle ételben, és számos recept segít abban, hogyan ízesítsük. Ebből mutatunk párat az alábbiakban.

Teriyaki tofu rudacskák (2 személyre)

Hozzávalók:

  • 300 g kemény tofu, egyenlő nagyságú rudakra vágva
  • 1-2 lap nori hínár, a tofu köré tekerhető méretre vágva
  • 30 g kukoricaliszt
  • 1 evőkanál mirin (édes japán rizs főzőbor)
  • 1 evőkanál barna cukor vagy méz
  • 3 evőkanál könnyű szójaszósz
  • 5 evőkanál víz

Elkészítés:

Keverjük össze a szószokat, és tegyük félre. A darabokra vágott hínárokat enyhén mártogassuk vízbe, mielőtt minden egyes tofudarab köré tekernénk őket. Minden becsomagolt tofudarabot bőségesen forgassunk bele a kukoricalisztbe, minden oldalát befedve vele.

Melegítsünk fel egy serpenyőt étolajjal, és óvatosan süssük aranybarnára a tofukat. Amiko teljesen átsült, vegyük lejjebb a hőfokot, és öntsük rá a teriyaki szószt. Hagyjuk, hogy a víz elpárologjon és a szósz besűrűsödjön, közben kissé forgassuk meg a tofut, hogy minden oldalát egyenletesen bevonjuk.

Díszítésként szórjunk rá néhány szezámmagot, és azonnal tálaljuk rizzsel vagy önmagában.

Ropogós tofu falatok (2 személyre)

Hozzávalók:

  • 500 g kemény tofu, kockákra vágva
  • 50 g kukoricaliszt
  • 3 g só
  • 2 evőkanál könnyű szójaszósz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál szezámolaj
Elkészítés:

Sózzuk meg a tofut, és hagyjuk állni körülbelül 5 percig, majd kenjük be a tofu minden oldalát kukoricaliszttel. Keverjük össze az étolajat a szezámolajjal, és melegítsük fel egy serpenyőben. Óvatosan süssük a felkockázott tofut a serpenyőben, amíg minden oldala aranybarna nem lesz. Ezután adjuk hozzá a szójaszószt közvetlenül a sütés befejezése előtt, és forgassuk meg a tofut, hogy egyenletesen fedje a szósz minden részét.

Tálaljuk azonnal egy tetszés szerinti csiliolajjal rizs vagy tészta mellé, vagy csak önmagában.

Ragadós kesudió tofu (2 személyre)

Hozzávalók:

  • 350 g közepesen kemény tofu
  • 100 g kukoricaliszt
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál hoisin szósz
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1,5 dl víz
  • csipetnyi só
Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180C-ra, és készítsünk elő egy olajjal befújt vagy kikent tepsit.

Keverjük össze a kukoricalisztet és egy kevés sót, és bőven kenjük be a tofut minden oldalról. Süssük a sütőben 25-30 percig. Amíg a tofu sül, érdemes megpirítani néhány kesudiót is.

Közben készítsüj el a szószt úgy, hogy a szóját, a hoisint, a cukrot, az ecetet és a vizet összekeverjük, majd tegyük félre.
Miután a tofu enyhén megpirult, melegítsünk fel egy serpenyőt némi olajjal, és pirítsuk meg a fokhagymát és a gyömbért körülbelül egy percig, mielőtt beletesszük a tofut. Főzzük még 2-3 percig.

Adjuk hozzá a kesudiót és a szószt is, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk, hogy a víz lecsökkenjen, a szósz pedig besűrűsödjön. A végeredménynek fényesnek és ragacsosnak kell lennie. Ízlés szerint fűszerezzük, és adjuk hozzá az újhagymát, mielőtt levesszük a tűzről.

Tálaljuk párolt rizzsel és zöldfűszerekkel. Jó étvágyat!