Tökéletes és egyszerű recept a tofu ízesítéséhez
Egyszerű és ízletes receptek, melyek a növényi alapú fehérjét konyhánk első számú alapanyagává teszik.
A tofu elég olcsó, növényi fehérje, melynek állaga sokak számára szokatlannak tűnhet, de az előállítási folyamat valójában viszonylag hasonló ahhoz, ahogyan a sajt készül. Mivel semleges ízű, tökéletes ízhordozó mindenféle ételben, és számos recept segít abban, hogyan ízesítsük. Ebből mutatunk párat az alábbiakban.
Teriyaki tofu rudacskák (2 személyre)
Hozzávalók:
- 300 g kemény tofu, egyenlő nagyságú rudakra vágva
- 1-2 lap nori hínár, a tofu köré tekerhető méretre vágva
- 30 g kukoricaliszt
- 1 evőkanál mirin (édes japán rizs főzőbor)
- 1 evőkanál barna cukor vagy méz
- 3 evőkanál könnyű szójaszósz
- 5 evőkanál víz
Elkészítés:
Keverjük össze a szószokat, és tegyük félre. A darabokra vágott hínárokat enyhén mártogassuk vízbe, mielőtt minden egyes tofudarab köré tekernénk őket. Minden becsomagolt tofudarabot bőségesen forgassunk bele a kukoricalisztbe, minden oldalát befedve vele.
Melegítsünk fel egy serpenyőt étolajjal, és óvatosan süssük aranybarnára a tofukat. Amiko teljesen átsült, vegyük lejjebb a hőfokot, és öntsük rá a teriyaki szószt. Hagyjuk, hogy a víz elpárologjon és a szósz besűrűsödjön, közben kissé forgassuk meg a tofut, hogy minden oldalát egyenletesen bevonjuk.
Díszítésként szórjunk rá néhány szezámmagot, és azonnal tálaljuk rizzsel vagy önmagában.
Ropogós tofu falatok (2 személyre)
Hozzávalók:
- 500 g kemény tofu, kockákra vágva
- 50 g kukoricaliszt
- 3 g só
- 2 evőkanál könnyű szójaszósz
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál szezámolaj
Sózzuk meg a tofut, és hagyjuk állni körülbelül 5 percig, majd kenjük be a tofu minden oldalát kukoricaliszttel. Keverjük össze az étolajat a szezámolajjal, és melegítsük fel egy serpenyőben. Óvatosan süssük a felkockázott tofut a serpenyőben, amíg minden oldala aranybarna nem lesz. Ezután adjuk hozzá a szójaszószt közvetlenül a sütés befejezése előtt, és forgassuk meg a tofut, hogy egyenletesen fedje a szósz minden részét.
Tálaljuk azonnal egy tetszés szerinti csiliolajjal rizs vagy tészta mellé, vagy csak önmagában.
Ragadós kesudió tofu (2 személyre)
Hozzávalók:
- 350 g közepesen kemény tofu
- 100 g kukoricaliszt
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál hoisin szósz
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál rizsecet
- 1,5 dl víz
- csipetnyi só
Melegítsük elő a sütőt 180C-ra, és készítsünk elő egy olajjal befújt vagy kikent tepsit.
Keverjük össze a kukoricalisztet és egy kevés sót, és bőven kenjük be a tofut minden oldalról. Süssük a sütőben 25-30 percig. Amíg a tofu sül, érdemes megpirítani néhány kesudiót is.
Közben készítsüj el a szószt úgy, hogy a szóját, a hoisint, a cukrot, az ecetet és a vizet összekeverjük, majd tegyük félre.
Miután a tofu enyhén megpirult, melegítsünk fel egy serpenyőt némi olajjal, és pirítsuk meg a fokhagymát és a gyömbért körülbelül egy percig, mielőtt beletesszük a tofut. Főzzük még 2-3 percig.
Adjuk hozzá a kesudiót és a szószt is, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk, hogy a víz lecsökkenjen, a szósz pedig besűrűsödjön. A végeredménynek fényesnek és ragacsosnak kell lennie. Ízlés szerint fűszerezzük, és adjuk hozzá az újhagymát, mielőtt levesszük a tűzről.
Tálaljuk párolt rizzsel és zöldfűszerekkel. Jó étvágyat!
Nyitókép: Shutterstock