Brokkoli-Cheddar-tojásos ragu

Egy brokkolis csirke recept, ami kicsit sem unalmas

És ami a legjobb, hogy az egészet egyetlen serpenyőben kell elkészíteni.


A serpenyőben főtt csirke quinoával és brokkolival kiegészítve tökéletes recept lehet azoknak, akik kicsit megextráznák húsételeiket. Ráadásul ha ezeket az alapanyagokat egy krémes, rozmaringgal ízesített parmezánmártással dobjuk fel, egészen izgalmas ételt kapunk.

Hozzávalók

  • 900 g kicsontozott, bőr nélküli csirkecomb, a felesleges zsírtól megtisztítva és 5 cm-es darabokra vágva
  • ¾ teáskanál finom só, elosztva
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 5 evőkanál olívaolaj, elosztva
  • 1 nagy sárga hagyma (340 g), apróra vágva
  • 1 szár zeller, apró kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 9 g finomra vágott friss rozmaring
  • 15-16 g liszt
  • 4,8-5 dl alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
  • 120 ml teljes tej
  • 1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
  • 50 g finomra reszelt parmezán sajt, elosztva
  • 185 g quinoa (helyettesíthető főtt/gyorsan főtt barna rizzsel)
  • 310 g apró brokkolivirágok

Elkészítés

Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük elő 200 °C-ra.

Szórjuk meg a csirkét ½ teáskanál sóval és borssal. Egy nagy tűzálló serpenyőben közepesen magas hőfokon hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, amíg csillogni nem kezd. Adjuk hozzá a csirke felét, és egyszer-kétszer megkeverve süssük, amíg a hús mindkét oldalán megbarnul, összesen 3-4 percig, majd tegyük át egy tányérra. Adjunk még 1 evőkanál olajat a serpenyőbe, és ismételjük meg a maradék csirkével.

Adjunk a serpenyőbe 1 evőkanál olajat, és csökkentsük a hőfokot közepesre. Ezután rakjuk bele a hagymát és a zellert, és időnként megkeverve főzzük addig, amíg a hagyma megpuhul, körülbelül 4-5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, a rozmaringot és a maradék ¼ teáskanál sót, és kevergetve főzzük 30 másodpercig. Szórjuk a lisztet a zöldségekre, és további 30 másodpercig kevergetve főzzük.

Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a húslevest és a tejet a serpenyőhöz, emeljük a hőfokot közepesen magasra, és forraljuk fel a keveréket. Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és főzzük, időnként megkeverve, a serpenyőbe került barnult darabkákat felkaparva, amíg a folyadék körülbelül harmadára csökken, és krémszerűre sűrűsödik, 6-8 percig.

Ha kész, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a citromhéjat és a parmezán sajt ½ részét, majd a quinoát és a tányér csirkéből felgyülemlett szaftot.

Egy közepes tálban forgassuk össze a brokkolit a maradék 1 evőkanál olajjal, majd tegyük a csirkét és a brokkolit a serpenyőbe, a quinoa keverékbe belehelyezve (nem keverve).

Fedjük le a serpenyőt szorosan fóliával, és süssük 30-35 percig, vagy amíg a csirke átsül, a quinoa megpuhul, és a folyadék nagy része felszívódik. Vegyük le a fóliát, szórjuk meg a tetejét a maradék parmezán sajttal, és fedő nélkül süssük további 5 percig, vagy amíg a sajt megolvad, és a teteje kissé megbarnul. Tálalás előtt 5 percig hagyjuk állni.

Tárolás: A maradékot legfeljebb 3 napig tároljuk a hűtőben.