Vércukorszintet glükométerrel mérő kéz

Kevesen fogyasztják, pedig jót tesz a vércukorszintnek

Egy új tanulmány szerint az olyan élelmiszerekben, mint a brokkoli, a kelbimbó és a káposzta, található egyik kulcsfontosságú vegyület csökkentheti a vércukorszintet, amely olcsó és megfizethető módja lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének.

A svédországi Göteborgi Egyetem kutatócsoportja által vezetett vizsgálatban 74, 35 és 75 év közötti, emelkedő vércukorszintű, prediabéteszesnek minősülő, túlsúlyos vagy elhízott ember vett részt.

A kísérleti személyeknek 12 héten keresztül minden nap vagy a keresztesvirágú zöldségekben általánosan megtalálható, szulforafán néven ismert vegyületet, vagy placebót adtak. Az eredmények azt mutatták, hogy a szulforafánt kapók vércukorszintje jelentősen csökkent.

„A prediabétesz kezelése jelenleg sok tekintetben hiányos, de ezek az új eredmények megnyitják az utat a brokkoliból, mint funkcionális élelmiszerből kivont szulforafán felhasználásával történő lehetséges precíziós kezelés előtt”

– mondta Anders Rosengren, a Göteborgi Egyetem molekuláris fiziológusa.

A vizsgálati csoporton belül egyes egyének esetében a vércukorszint csökkenése még jelentősebb volt: azoknál, akiknél az enyhe, életkorral összefüggő cukorbetegség korai jelei, viszonylag alacsony BMI, alacsony inzulinrezisztencia, a zsírmájbetegség alacsony előfordulása és alacsony inzulinelválasztás volt tapasztalható, az átlagosnál kétszer nagyobb mértékű csökkenést tapasztaltak.

Úgy tűnik, hogy a bélbaktériumoknak is kiemelkedő szerepe van. A csoport azonosította, hogy akiknek a bélbaktériumában több, a szulforafán aktiválásában résztvevő BT2160 baktériumgén volt megtalálható, azoknál átlagosan 0,7 millimol/l vércukorszint-csökkenés volt tapasztalható, szemben a szulforafán 0,2 mmol/l-es összértékével a placebóval szemben.

„A tanulmány eredményei egy általános modellt is kínálnak arra vonatkozóan, hogy a patofiziológia és a bélflóra hogyan lép kölcsönhatásba a kezelésre adott válaszokkal, és hogyan befolyásolja azokat - ez a modell szélesebb körű következményekkel járhat”

– magyarázta Rosengren.

A prediabétesz becslések szerint több százmillió embert érint világszerte, és az előfordulási arányok gyorsan emelkednek. A prediabéteszben szenvedők 70-80 százalékánál alakul ki cukorbetegség, bár ez az arány nemtől és az alkalmazott definícióktól függően jelentősen eltér.

A prediabétesz gyakran diagnosztizálatlan vagy kezeletlen marad. Ezek az új eredmények mindenképpen segíthetnek, de a kutatók hangsúlyozzák a holisztikus megközelítés fontosságát is a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

„Az életmódbeli tényezők továbbra is a prediabétesz bármely kezelésének alapját képezik, beleértve a testmozgást, az egészséges táplálkozást és a fogyást”

– fogalmazott Rosengren.