Egészséges és finom: Brokkoli-cheddar bab ropogós pankó morzsával
Ha szeretnénk valami finom, de egészséges fogást főzni, ne keressünk tovább.
Hozzávalók
A Cheddar pankóhoz:
- 70 g cheddar sajt, durván lereszelve
- 60 g panko vagy más zsemlemorzsa
- 2 evőkanál sótlan vaj, olvasztva
A brokkoli-cheddar babhoz:
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 2 közepes mogyoróhagyma, apróra vágva
- kóser só
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 kis fej brokkoli, nagy darabokra vágva, a szárral együtt
- 2 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő
- 5,6 dl teljes tej, plusz szükség szerint még több tej
- 147 g cheddar sajt, durván lereszelve
- 3 db 425 g konzerv vajbab vagy Lima bab, lecsepegtetve és leöblítve
- Sópehely
- extra szűz olívaolaj, frissen őrölt fekete bors és piros csilipehely (opcionális) a tálaláshoz
Elkészítés
1. Készítsük el a cheddar pankót: Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2. Tegyük a cheddart, a pankót és az olvasztott vajat a sütőlapra, és a kezünkkel enyhén forgassuk össze. Rázzuk meg a tepsit, hogy egyenletes legyen a morzsaréteg. Süssük a keveréket, amíg ropogós lesz és gazdag, aranyszínűvé válik, 8-10 percig. Ha kész, tegyük félre, hogy kissé kihűljön.
3. Készítsük el a cheddaros brokkolibabot: Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat., majd adjuk hozzá a mogyoróhagymát és egy nagy csipet kóser sót, és főzzük, amíg áttetsző és puha lesz, körülbelül 4 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük, amíg illatos nem lesz, körülbelül 1 percig. Adjuk hozzá a brokkolit, és időnként megkeverve főzzük, amíg a brokkoli élénkzöld, de még kemény marad, 5-6 percig. Szükség szerint csökkentsük a hőfokot, és ha a serpenyő alján túl gyorsan barnulna a dolog, adjunk hozzá egy kis vizet.
4. Adjuk hozzá a lisztet, és forgassuk össze, hogy egyenletesen bevonja a zöldségeket. Lassan, állandóan kevergetve adjuk hozzá a tejet, és forraljuk fel a keveréket. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a brokkoli éppen csak megpuhul, körülbelül 2 percig.
5. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá a cheddart. Turmixoljuk simára a keveréket. Ha extra folyadékra van szükség, adjunk hozzá egy kevés tejet.
6. Tegyük vissza a serpenyőt közepes lángra, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a babot és egy jó nagy csipet sót. Főzzük, időnként megkeverve, amíg a bab átmelegszik és megpuhul, 5-8 percig.
7. Kóstoljuk meg, és fűszerezzük ízlés szerint. Merjük ki az ételt a tányérokba, és szórjuk meg a cheddar pankóval és a sópehellyel.
(Purewow)
Nyitókép: Pinterest