Nyers brokkoli tányéron

Ezzel a főzési trükkel isteni lesz a brokkolid

Bár a zöldségek szétzúzása nem újdonság, ez a technika általában a burgonyára és a kelbimbóra korlátozódik; azonban, ahogy a TikTokosok nemrég felfedezték, a brokkolival is ugyanolyan jól működik.

Hasonlóan a burgonyapüréhez, a brokkolit is előfőzzük. Ha megpuhult, egy pohár aljával lapítsuk szét. Miután megkentük a brokkolit olívaolajjal és megszórtuk reszelt parmezánnal, tegyük be a sütőbe, amíg a sajt megolvad. Az így kapott brokkoli extra ropogós lesz, ami meglepő, tekintve, hogy a zöldség általában a pépesedésre hajlamos.

Van néhány kulcsfontosságú tényező, ami miatt a zúzott brokkoli olyan ropogós és finom. Az egyik, hogy a brokkoli összetörése megnöveli a brokkoli felületét. A zöldség minden egyes centimétere érintkezik a forró sütőlappal, így a karamellizáció maximálisan megtörténik.

A zúzás emellett a brokkoliból kiszorítja a nedvesség egy részét, így ahelyett, hogy a sütőben párolódna, az olívaolaj segítségével szépen ropogósra sül.

Ha egyszerűen összetörjük és megkenjük egy kis olívaolajjal, a brokkoli még mindig szép kérget kap, de ahhoz, hogy igazán ropogós legyen, az alábbi lépéseket érdemes elvégezni.

Az első, hogy a brokkolit előfőzzük a sütőben, ahelyett, hogy megfőznénk vagy párolnánk. Ahogy a TikTok készítője, @alexakliman bemutatja, ez hatékonyan megfőzi a brokkolit anélkül, hogy extra nedvességet vinne be. A brokkoli összetörése után az is segít, ha szárazra veregetjük a felületét. Végül pedig próbáljunk meg ragaszkodni a száraz érlelésű sajtokhoz, mint például a parmezán vagy a romano. A cheddar sajtot is használhatunk, persze, de így nem lesz olyan ropogós a sajt állaga.

Bármilyen ropogósra is szeretnénk sütni, a zúzott brokkoli ízletes köret vagy snack lehet, különösen akkor, ha a zöldség elkészítésének új módját keressük. Párosítsuk kedvenc mártogatósunkkl, vagy tálaljuk vacsora mellé.

A TikToktól származó zúzott brokkoli elkészítésének minden lépéséért mutatjuk a teljes receptet alább.

Hozzávalók

  • 1 csomag brokkoli
  • Egy kanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál bármilyen fűszer
  • 2-4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés

1. Mossuk meg és vágjuk fel a brokkolit. A szárakat vágjuk rövidre, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény inkább korong alakú legyen.

2. Rendezzük el a virágokat egy tepsiben. Ne aggódjunk a tepsi kibélelése vagy zsírozása miatt, mert később olívaolajat fog hozzáadni.

3. Süssük a brokkolit 200-205 fokos sütőben 15-20 percig, vagy amíg megpuhul.

4. Amíg a brokkoli a sütőben van, keverjük össze az olívaolajat a zúzott fokhagymával és bármilyen fűszerrel vagy fűszerkeverékkel.

5. Vegyük ki a brokkolit a sütőből, majd egy pohár aljával törjük össze az egyes virágokat.

6. Kenjük meg a brokkolit az olívaolaj-keverékkel, majd szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.

7. Tegyük vissza a brokkolit a sütőbe még körülbelül 10 percre. Ha a sajt ízlés szerint ropogósra sült, tegyük át a brokkolit egy tálalótálra, és fogyasszuk el.

(Popsugar)

Nyitókép: Shutterstock