Miért fontos a folátbevitel a nőknek? + 10 élelmiszer, amikkel feltölthetjük a folátraktárunkat

Miért fontos a folátbevitel a nőknek? + 10 élelmiszer, amikkel feltölthetjük a folátraktárunkat

Szakértők szerint a folátnak többek között szerepe van a vörösvérsejtek fejlődésében, a sejtek egészségében, ezáltal segít megakadályozni a bőr öregedését és a krónikus betegségek kialakulását. Tíz olyan zöldséget és gyümölcsöt mutatunk, ami nagy mennyiségben tartalmazza a B9-vitaminként is ismert folátot.


A növényi étrendet követők számára ajánlatos a lehető legtöbbet enni ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből, hogy a lehető legtöbb folát jusson a szervezetükbe, ugyanis ha nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, könnyen alakulhat ki hiány a szervezetünkben. Mindemellett kismamáknak, vagy azoknak a nőknek, akik teherbe szeretnének esni is javasolt az extra folát. Ha egyik kategóriába sem tartozunk, egy kis exra belőle akkor is jól jön a szervezetünknek, még akkor is, ha a multivitaminunk is tartalmaz belőle, ugyanis a természetes módon bevitt folátot jobban hasznosítja a szervezetünk, mint a multivitaminokban általában megtalálható folsavat. Márpedig a folát elengedhetetlen a sejtjeink egészségéhez és ebből fakadóan a bőröregedés és a krónikus betegségek kialakulási esélyének mérsékléséhez is.

Mi tartalmaz sok folátot?

1. Spenót

Egy csésze spenót a napi folátbevitel 15 százalékát fedezi, és persze emellett más egészségügyi haszna is van. Többek között C- és K-vitamint, valamint kalciumot tartalmaz. Szakértők szerint a leveles zöldségek nagyon hasznosak a folátpótlás szempontjából, így a spenót mellett káposztaféléket is érdemes tartanunk otthon.

2. Feketeszemű bab

A hüvelyesek rendszeres fogyasztása biztosítja a megfelelő mennyiségű rost-, folát-, fehérje-, magnézium- és vasbevitelt.

3. Brokkoli

A brokkoli egy kiváló tápanyagforrás. Mindent tartalmaz, amit a spenót, viszont rostokban is gazdag. Foláttartalma főzve is megmarad.

brussel sprout

Fotó: Sebastian Coman Photography/Unsplash


4. Kelbimbó

A recept szerint a kókuszolajban enyhén megpirított kelbimbóból finom és nagyon egészséges köretet tudunk készíteni bármilyen főétel mellé.

5. Spárga

Érdekes íze van, ami a legtöbb fogást kellemesen feldobja, mindemellett A- és K-vitaminokat, rostot és ciamint tartalmaz, valamint egy kis adagnyi spárga a napi ajánlott foláttartalom 34 százalékát képes fedezni.

6. Avokádó

Általában reggeliknél szokták fogyasztani tojás és pirítós mellé. A napi ajánlott folátmennyiség 15 százalékát adja egy fél avokádó, emellett egészséges zsírokat is szállít a szervezetünkbe.

z\u00f6lds\u00e9ges kosarak

Fotó: Unsplash/Iñigo De la Maza

7. Zöldborsó

A zöldborsó egy nagyon kedvelt zöldség és egyszerűen beszerezhető. Rengeteg receptben fel tudjuk használni, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalma igazán lenyűgöző.

8. Vörösbab

Kálium, tiamin, K-vitamin, mangán- és magnéziumtartalma mellett az ajánlott folátmennyiség harminc százalékát biztosítja.

9. Banán

A legtöbb ember szereti a banánt, márpedig ahhoz, hogy folsavban gazdag ételeket rendszeresen fogyasszunk, elengedhetetlen, hogy szeressük az ízüket. Nem a banán tartalmazza a legtöbbet ebből a hasznos anyagból, viszont íze miatt gyakrabban fogyasztjuk, mint az eddig felsoroltakat.

10. Papaja

A banán mellett egy másik folátot tartalmazó és nagyon finom gyümölcs, amit érdemes beépíteni az étrendünkbe. A papaja többek mellett olyan enzimeket tartalmaz, amik az egészséges emésztéshez szükségesek.