Buddha tál: csirke, brokkoli, csicseriborsó, sütőtök, avokádó, sárgarépa, paradicsom, saláta

Ez a 10 legegészségesebb étel a világon

A legtöbbjüket soha nem esszük meg.

Köztudott, hogy lehetőleg napi öt gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonából származó egészséges szénhidrátokat, fehérjéket és jó minőségű telítetlen zsírokat kellene fogyasztanunk. De vajon mely élelmiszerek segítenek valóban hozzájutni ezekhez a fontos tápanyagokhoz?

A kutatók nemrég összeállították a tíz legegészségesebb élelmiszer listáját egy új tanulmány alapján, és ami a legérdekesebb, hogy egyetlen gyümölcs sem szerepel.

Az egyesült államokbeli New Jerseyben található William Paterson Egyetem kutatói 41 élelmiszer tápanyag sűrűségét vizsgálták. 17 alapvető tápanyag koncentrációját ellenőrizték a vizsgált élelmiszerekben, és az olyan tápanyagok, mint az A-vitamin, a B12-vitamin vagy a rostok arányát a kalóriák számához viszonyították.

Vagyis azt nézték, hogy minél magasabb ez az érték, annál egészségesebb az élelmiszer. Meglepő módon csak egyetlen élelmiszer tudta 100 kalória mellett biztosítani a napi fogyasztáshoz szükséges tápanyagok 100 százalékát.

A tíz legegészségesebb élelmiszer

Ami közös az egyes ételfajtákban, hogy mindegyiknek alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor nagyon gazdagok tápanyagokban.

A lista első helyén a vízitorma áll, ami tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal, vassal, kalciummal, káliummal és magnéziummal, valamint számos antioxidánssal. További előnyei közé tartozik, hogy az illóolajok révén nyugtató hatással van a légúti betegségekre, és a tanulmány szerint méregteleníti a szervezetet és tisztítja a vért.

A második helyen a kínai fejes saláta áll, amelynek fogyasztása mindössze 100 grammal fedezi a napi C-vitamin-szükséglet negyedét. A kínai fejes saláta sok növényi fehérjét és kiváló minőségű aminosavakat is tartalmaz.

A a disznóparéjfélék családjába tartozó konyhazöldség, a mángold a harmadik helyet foglalja el. Többek között sok C-vitamint és B-vitamint, valamint béta-karotint, az A-vitamin előanyagát, emellett olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, magnézium-oxid, vas és kalcium.

A negyedik hely azért lehet meglepő, mert nem maga a répa, hanem annak levelei állnak a rangsorban. A zöldek valójában több béta-karotint és kalciumot tartalmaznak, mint maga a gyökér, amelyet jellemzően céklának tekintünk. Emellett egyéb ásványi anyagokban és vitaminokban is nagyon gazdag.

Az ötödik helyen végzett a spenót, köszönhetően számos olyan tápanyagnak, amelyek hasonlóak a mángoldban találhatóakhoz, bár kevésbé koncentráltak. Ezek a B-vitaminok, a C-vitamin és a béta-karotint, valamint rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak.

A hatodik legegészségesebb élelmiszer a cikória, amely sok rostot tartalmaz. Ez sokáig eltelít, és szabályozza a bélműködést. Emellett káliumban, folsavban és cinkben, valamint A-, B- és C-vitaminban is gazdag.

A hetedik helyen álló leveles saláta akár 95 százalékban vízből áll, a legtöbb fajta béta-karotint, B-vitaminokat, folsavat és C-vitamint is tartalmaz, beltartalma azonban változó, a báránysaláta és a rukkola a nyerő.

A lista nyolcadik helyén végző petrezselyem sokkal több tápértékkel bír, mint egyszerű köret vagy fűszer. B-vitaminokat, béta-karotint (amely A-vitaminná alakul), E-vitamint, valamint folsavat és számos ásványi anyagot tartalmaz.

A római saláta vagy a tanulmány másik szuperélelmiszere, amely a kilencedik helyet érte el magas béta-karotinoidén-, B-vitamin-, folsav- és ásványi anyag tartalma révén.

A rangsort a kelkáposzta zárja, amely magas C-vitamin-, valamint A-, D-, E- és K-vitamin-tartalommal rendelkezik, és nagy mennyiségű káliumot is tartalmaz.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock