Egészséges ételeket készítő nő a konyhában

Séf-tippek az egészséges táplálkozás fenntartásához egész évben

Most, hogy jócskán benne vagyunk a februárban, az újévi fogadalmak meghozatalakor érzett lendület már kezdhet elhalványulni, és a folyamatos egészséges táplálkozás nehézkesnek tűnhet. Ha az év hátralévő részében is tartani akarjuk az egészséges étrendet, ezek a séfek által jóváhagyott tippek segíthetnek.1. Egyensúly

Gennaro Contaldo olasz séf számára az egészség megőrzése az egyensúlyról és arról szól, hogy soha ne fosszuk meg magunkat mindentől teljesen.

„Igyekszem egészségesen táplálkozni, soha nem diétáztam. Szükségem van rá? Nem hiszem. Ma egy jó ízű tészta, holnap pedig egy jó ízű zöldség – próbálok egyensúlyt teremteni. Ma sok húst eszünk? Holnap sok halat eszünk. Egyensúly. Édes süteményt? Igen, bármit tesznek elém, megeszem. De csak kis adagokban, nem azért, mert nem tudom megenni, mert az én koromban már nem lehet nagyon-nagyon édes dolgot enni – de mindent megkóstolok”

2. Kínai ételek

Kwoklyn Wan kínai séf számára a több kínai étel otthoni főzése lehet a titka annak, hogy egészséges maradjon. Szerinte az a jó a kínai ételekben, hogy nagyon könnyen lehet őket egészségessé tenni.

„Tehát ahelyett, hogy növényi olajat, kókuszolajat vagy bármilyen olajat használnál, használhatsz spray olajat, sült csirkéhez és zöldségekhez keverve. Tessék: megvan a fehérje, megvannak a zöldségek és a vitaminok, és még főtt rizs is van a sült rizs helyett- Vagy lehet tészta, vagy rizstészta. Nagyon szerencsés vagyok abban az értelemben, hogy ebbe a csodálatos kultúrába születtem bele, ahol az ételeket nagyon könnyen lehet egészségessé tenni, és nem kell lemondani az ízekről sem.”

3. Okos változtatások

Skye McAlpine szakácskönyvíró szerint az egészséges táplálkozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kedvenc ételeinkről, csak néhány okos változtatásra lehet szükség.

„Szeretek friss zöldségeket adni a tésztavízhez, amikor pestós tésztát főzök: zöldbabot, apróra vágott édesköményt, cukkini darabokat, brokkolivirágokat, babot, ha van szezonja... Bármi, ami éppen kéznél van. Alapvetően a zöldségeket a tésztával együtt főzzük a vízben, majd hozzáadjuk a pesto szószt. Nagyon finom, és nagyon tápláló és teljes értékű ételt készítünk belőle.”

4. Terv készítése

Nem meglepő, hogy Suzanne Mulholland, aki szakácskönyvek írása előtt időgazdálkodási szakértőként dolgozott, azt tanácsolja, hogy készítsünk tervet.

„Szervezd meg magad előre, és készíts elő minél többet, hogy minden ott legyen a hűtőben... Így könnyebb betartani a rutint, nem igaz? Ha elkészítettél egy kuszkuszsalátát, és [plusz] ételt készítesz, amit magaddal vihetsz a munkahelyedre, akkor kevésbé valószínű, hogy beugrasz a Pret-be, és megeszel egy 700 kalóriás szendvicset, mert ezt előre elkészítetted és magaddal hoztad.”

– mondja.

Hozzáteszi, ha bármit előre megcsinálunk, időt töltünk azzal, hogy átgondoljuk a dolgokat, és nagyobb valószínűséggel érünk el bármilyen kitűzött célt.

Nyitókép: Shutterstock