nagyon sok narancs

4 étel, amiben több C-vitamint találsz, mint egy narancsban

Bár az elmúlt napokban végül hazánkba is megérkezett az indián nyár, a szeptember az ilyenkor szokásosnál jócskán hűvösebbre sikeredett. A legtöbben el is kezdték feltölteni C-vitamin-tartályaikat: van, aki koncentrátumot fogyaszt, esetleg saját kezűleg készít ginger shotot. Sokan azonban maradnak a gyümölcsöknél és zöldségeknél, melyek között talán a legnépszerűbb a narancs, hiszen a közhiedelem úgy tartja, ebben a mediterrán finomságban van a legtöbb C-vitamin. Pedig ez nem igaz: meg is mutatunk 4 ételt, ami cáfolja ezt az állítást.1. Kiwi

Egy kett\u00e9 v\u00e1gott kiwi

Ashish Vyas/Unsplash

Sajnos Magyarországon még mindig nem annyira elterjedt, ezért sokaknak nem is szerepel a bevásárlólistáján. Pedig a kiwi – azon túl, hogy nagyon finom – igazi C-vitamin-bomba. Egy felnőtt ember átlagos, két darabot tartalmazó adagjában összesen 137 mg C-vitamint találunk – ez duplája annak, amit egy narancs tartalmaz.

Ez is érdekelhet: A B12-vitamin-hiány mentális jelei — ezekre figyelj oda!

2. Ananász

79 mg C-vitamin – ennyit tartalmaz egy átlagos méretű ananász. Bár ez nem sokkal több annál, mint amit egy narancs tud – egy közepes méretű körülbelül 70 mg C-vitamint tartalmaz –, de az eredetileg Dél-Amerikából származó finomság más előnyökkel is jár: segít a csontok erősítésében és a tápcsatornát is mozgásban tartja. Szóval együnk több ananászt, na!

3. Kaliforniai paprika

s\u00e1rga \u00e9s piros kaliforniai paprik\u00e1k

Rens D/Unsplash

A gyümölcsök bűvöletéből tereljük át magunkat egy kicsit a másik oldalra, a zöldségekhez; ezeken belül is a kaliforniai paprikához, hiszen ebben a kicsit édeskés finomságban annyi C-vitamin van, hogy elsőre talán el sem hisszük. Ráadásul a különböző színek eltérő mennyiségben hordozzák magukban az egészséget: egy átlagos méretű piros színű kaliforniai paprikában 152, a zöldben 96, míg a sárgában 218 mg C-vitamint találunk.

Ezzel az infóval a zsebünkben pedig meg is kezdhetjük utunkat a hűtő felé, hogy elrágcsáljunk – mondjuk egy kis humuszba mártogatva – a hűtőnkben magányosan várakozó paprikánkat.

4. Brokkoli

„Fúj, brokkoli!”

– szoktuk hallani a legtöbb gyerektől, és néhány felnőttől is. Ők persze nem tudják, hogy egy csészényi adag ebből a fás zöldségből 81 mg C-vitamint tartalmaz, ezért érdemes minél többször fogyasztani. Amúgy meg a brokkoli igenis finom, erre egyszer mindenki rájön.

Tetszett a cikkünk? Akkor ezt is neked írtuk: 5 ok, amiért érdemes C-vitamint adnod az arcápolásodba

(EatingWell)

Nyitókép: Unsplash