Egészséges reggeli: puffasztott rizsszelet, zablása, gyümölcsök faasztalon

Egy egyszerű reggeli, ami csökkenti a rossz koleszterinszintet

A „rossz” koleszterin elzárhatja az artériákat, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

A zab fogyasztása csökkenti a rossz koleszterin szintjét a szervezetben, állapította meg egy kutatás. A zab gazdag forrása a béta-glükánnak, egy olyan rostnak, amely számos előnnyel jár.

A zabrostok ajánlott mennyiségét azonban nehéz lehet csak zabpehelyből bevinni, a kutatók ehelyett a zabkorpát ajánlják, mivel ez kétszer annyi béta-glükánt tartalmaz.

A zabkorpa gabonapelyhek formájában kapható, és egyes pékárukban is megtalálható.

A következtetések 58 klinikai vizsgálat áttekintéséből származnak, amelyekben közel 4000 ember vett részt.

Ezek a vizsgálatok a zabbal dúsított étrend fogyasztásának hatását vizsgálták az LDL-koleszterinre (vagy rossz koleszterinre), a nem-HDL-koleszterinre és az apolipoprotein B-re. Az apolipoprotein B egy olyan lipoprotein, amely a rossz koleszterint szállítja a vérben.

„A napi körülbelül 3,5 gramm zabból származó béta-glükán rosttal dúsított étrend szerény mértékben javította az LDL-koleszterinszintet, de a nem-HDC és az apoB szintjét is a kontroll étrendhez képest”

– magyarázta az eredményeket Dr. Vladimir Vuksan, a tanulmány vezetője.

A tanulmány szerint az LDL-koleszterinszint 4,2 százalékkal, a nem-HDL-koleszterinszint 4,8 százalékkal, az apoB pedig 2,3 százalékkal csökkent.

Az egyik első, 1963-ban végzett vizsgálat megállapította, hogy a fehér kenyérről zabkenyérre való áttérés csökkentette az LDL-koleszterinszintet.

Nyitókép: Shutterstock