Mogyoróvajas cookie

Sós mogyorós cookie ínyenceknek

Néhány nap múlva itt vannak az ünnepek, de ki mondta, hogy előtte ne lephetnénk meg magunkat egy finom édességgel?

Hozzávalók

  • 116 g mogyoróliszt
  • 62-63 g általános liszt
  • 62-63 g teljes kiőrlésű tésztaliszt
  • 1 narancs héja
  • 1 teáskanál narancslé, plusz szükség szerint több
  • ¼ teáskanál (6 g) só
  • 113 g szoba hőmérsékletű, sótlan vaj
  • 50 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 148-150 g csokoládés mogyorókrém
  • ½ teáskanál darabos só

Elkészítés

1. lépés: Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral.

2. lépés: Egy nagy tálban keverjük össze a mogyorólisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a tésztalisztet, a narancshéjat és 1/4 teáskanál sót.

3. lépés: Tegyük a vajat és a cukrot egy lapátos keverőgép táljába, és közepes-magas fokozaton verjük fel, amíg a keverék könnyű és habos lesz, körülbelül 4 percig. Ezután keverjük bele a vaníliát és a narancslevet, csökkentsük a sebességet alacsonyra, és adjuk hozzá a lisztkeveréket, egyszerre 60 grammnyit, amíg az összes lisztet be nem dolgozzuk, szükség szerint kaparjuk le a tálat. Ha a tészta száraz, adjunk hozzá még narancslevet, egyszerre 1 teáskanállal, amíg a keverék lágy tésztává nem áll össze.

4. lépés: Formáljunk golyókat a tésztából, darabonként kb. 1 evőkanálnyit, és helyezzük az előkészített sütőlapra. A hüvelykujjunkkal (vagy egy fakanál végével) készítsünk egy mélyedést minden egyes golyó közepén, kissé szétterítve a sütit, de ügyelve arra, hogy a hüvelykujjunk ne érjen a tepsi aljához. Ha a süti szélei repedezni kezdenek, csak simítsuk össze óvatosan az ujjainkkal a széleket.

5. lépés: Süssük 12-15 percig a sütiket, amíg a tetejük enyhén megpúposodik, az aljuk pedig aranyszínű lesz. Ha kész, hagyjuk őket a tepsiben 5 percig hűlni, majd tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

6. lépés: Kanalazzuk a mogyorókrémet egy habzsákba, és nyomjuk bele minden süti mélyedésébe (ha nincs, helyettesítsük egy zárható műanyag zacskóval, aminek az egyik sarkát levágjuk). Szórjuk meg a sütiket darabos sóval.

A sütiket sütőpapír között, légmentesen záródó edényben, szoba hőmérsékleten, legfeljebb 1 hétig tároljuk.