A szív- és érrendszerre egészséges ételek, szív alakú tányéron, szürke háttéren

Ez az étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Egy új tanulmány megállapította, hogy egy alapvető ásványi anyagnak a megnövelt bevitele csodákat tehet a szívünkkel és az általános egészségünkkel.

Az Európai Kardiológiai Társaság új kutatása szerint a káliumtartalom növelése az étrendünkben csodákat tehet e gyakori egészségügyi állapot megelőzésében, különösen a nők esetében, számol be róla az EatingWell.

A tanulmány 11 267 férfi és 13 696 nő vizeletmintájának nátrium- és káliumkoncentrációjára vonatkozó adatokat vizsgált, akik átlagéletkora 59, illetve 58 év volt. Ezeket a mintákat a relatív nátrium- és káliumbevitel becslésére használták.

A kutatók felmérték a szisztolés vérnyomást is (a vérnyomásmérés első száma, amely a szívveréskor az artériákban lévő nyomást méri), és a résztvevők négy év alatt olyan életmódbeli kérdőíveket töltöttek ki, amelyek olyan dolgokat vettek figyelembe, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a gyógyszeres kezelés és a korábbi szívroham vagy sztrók.

A kutatók ezután három csoportba sorolták a résztvevőket: alacsony, közepes és magas káliumbevitelűek. Emellett megvizsgálták a közel 20 éves követési eredmények mediánját, és megállapították, hogy a résztvevők 55%-a került kórházba vagy halt meg szív- és érrendszeri betegségek miatt ebben az időszakban.

A kutatók megállapították, hogy a nők esetében minél több kálium volt az étrendben, annál alacsonyabb volt a vérnyomásuk, függetlenül attól, hogy milyen volt a nátriumbevitelük. Érdemes megjegyezni, hogy ezek az eredmények nem voltak éppen viszonzottak az általuk vizsgált férfiaknál. Mindezek ellenére a káliumbevitel legmagasabb tertilekbe tartozó összes vizsgált résztvevő (nők és férfiak) esetében 13%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, függetlenül a nátriumszintjüktől.

Mit jelent ez?

Ez a megállapítás segíthet abban, hogy a hangsúlyt arra helyezzük át, hogy mit kellene hozzáadnunk az étrendünkhöz, ahelyett, hogy kizárólag bizonyos, a szív egészségére nézve rossznak ítélt élelmiszerek kiiktatására összpontosítanánk. Bár ez nem jelent engedélyt arra, hogy mindenbe sót tegyünk, jó tudni, hogy minden ételt élvezhetünk mértékkel, ha jobban összpontosítunk arra, hogy sok káliumban gazdag étel, például avokádó, lazac, fehérbab és burgonya kerüljön a tányérunkra.

„Jól ismert, hogy a magas sófogyasztás összefügg a megemelkedett vérnyomással, valamint a szívroham és a sztrók megnövekedett kockázatával. Az egészségügyi tanácsok a sófogyasztás korlátozására összpontosítottak, de ezt nehéz elérni, amikor étrendünkben feldolgozott élelmiszerek is szerepelnek. A kálium segít a szervezetnek több nátriumot kiválasztani a vizelettel. Vizsgálatunkban az étrendi kálium a nőknél járt a legnagyobb egészségnyereséggel”

– mondta Dr. Liffert Vogt, a tanulmány szerzője, a hollandiai Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának munkatársa a ScienceDaily-nek adott sajtóközleményében.

Vogt a tanulmányban azt is megemlítette, hogy eredményeik arra utalnak, hogy a szívbarát étrendnek többről kell szólnia, mint a só korlátozásáról; tartalmaznia kell a káliumbevitel növelését is. Azt tanácsolja, hogy a friss, teljes kiőrlésű élelmiszereket részesítsük előnyben, amelyek mind káliumban természetesen gazdagok, mind pedig alacsony sótartalmúak.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány szerkezete cisznemű emberekre épült, így a megállapítások szélesebb körű alátámasztásához sokszínűbb vizsgálati populációra és további kutatásokra van szükség. A jó hír azonban az, hogy néhány kedvenc ételünk káliumban gazdag, így a bevitel növelése egyszerű és finom.

Azon túl, hogy megvédi a szívünket a szív- és érrendszeri betegségektől, a káliumbevitel növelése segíthet a szervezetnek a szénhidrátok legjobb anyagcseréjében, támogathatja az egészséges csont- és izomrendszert, javíthatja a szellemi tisztánlátást, és még a csontritkulás megelőzésében is segíthet. Sőt, még a fejfájás, az alacsony energiaszint és az edzés utáni izomgörcsök is elmúlhatnak, miután megemeltük a bevitelét.

Nyitókép: Shutterstock