Hámozott, érett banán, sárga háttér előtt

Tényleg megehető a banán héja?

Biztos sokakban felmerült már a kérdés, ehető-e a banán héja. A válasz meglepő.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a banánhéj fogyasztásának?

A banánhéjról korlátozott tápértékadatok állnak rendelkezésre, a Process Safety and Environmental Protection című szaklapban közzétett kutatás szerint 71-83%-ban rostot tartalmaz. A legtöbben nem eszünk elég rostot, pedig az elegendő rostbevitel segíthet az egészséges testsúly leadásában vagy megtartásában, elősegítheti az egészséges emésztést, és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Milyen kockázatai vannak a banánhéj fogyasztásának?

Nem sok, de ha meg akarjuk enni a banánhéjat, akkor először alaposan súroljuk meg folyó víz alatt. Az Environmental Working Group szerint a banántermesztés növényvédőszer-intenzív: magába a gyümölcsbe kevés növényvédőszer kerül, de a héjon maradványok lehetnek. Ha ez aggodalomra ad okot, fontoljuk meg a biobanánok használatát, amelyekben kisebb valószínűséggel vannak jelen az általánosan használt növényvédő szerek.

Mivel a banánhéj magas rosttartalmú, előfordulhat, hogy emésztési zavarokat tapasztalunk, ha rögtön sokat fogyasztunk belőle. A banánkenyér tésztájába kevert pürésített héjból csak egy keveset kapunk egy-egy szeletben, de egy egész héj egy egyadagos turmixban már más tészta. Szóval kezdjük lassan, és mindenképpen igyunk vizet az étrendünk ezen új, rostban gazdag kiegészítője mellé, mivel az segít abban, hogy a rostok zökkenőmentesen haladjanak át a szervezetünkön, és ne hátráltassanak.

Milyen környezeti előnyei vannak annak, ha nem dobjuk ki a banánhéjat?


A héja a banán 30-40%-át teszi ki, és az emberek évente körülbelül 3,5 millió tonnát dobnak ki belőle. Bármi, amit közösen tehetünk az élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében, jó dolog. Az eldobott élelmiszer a legnagyobb szemét a hulladéklerakókban, ahol metánt és más üvegházhatású gázokat bocsát ki, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.

Hogyan eszik a banánhéjat?

Nyersen, főzve vagy akár fagyasztva is fogyaszthatjuk a banánhéjat. Ha így teszünk, érdemes tudni, hogy akárcsak maga a gyümölcs, minél érettebb a héj, annál édesebb lesz az íze.

Ha turmixolnánk, a hámozatlan banánt fagyasztás előtt szeleteljük fel, és közvetlenül a fagyasztóból kivéve tegyük a turmixgépbe. A hámozatlan banánokat azonban egészben is lefagyaszthatjuk, ha banánkenyérbe vagy valamilyen süteménybe szánjuk őket. Ebben az esetben vágjuk le a kemény virágvéget és a szár végét (utóbbi nagy része elég puha a turmixoláshoz), és a pürésítés előtt olvasszuk ki a banánokat, és keverjük a pürét a tésztába.