Színes húsvéti tojások kék háttéren

Már ekkor érdemes beszerezni a húsvéti tojásokat

Bár nem tart tojáshiánytól a Tojásszövetség alelnöke a húsvéti időszakban, átmeneti termékhiány előfordulhat az üzletekben.

„Nem számítunk ellátási problémákra a következő hetekben. Ugyanakkor azt javasoljuk a vásárlóknak, ne az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, mert egy nagyobb roham az adott napra okozhat pillanatnyi hiányt. Másnapra azonban ismét lesz tojás a polcokon, mivel a tyúkok kiszámítható módon tojnak – csak nem azonnal és bármennyit”

– nyilatkozta a húsvéti tojásellátással kapcsolatban Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke.

Hozzátette, a tavaly novembertől a tojásra is vonatkozó hatósági árszabás miatt a termék átlagára 90 forint körül fog alakulni az üzletekben a húsvéti időszakban (nagypéntek: április 7. - húsévéthétfő április 10.). Az árstop április 30-ig biztosan érvényben marad, írja a Haszon.

Az Agroinform cikkében azt írja, hogy ha a termelői költségszint alakulása nem is, más piaci tényezők visszafoghatják a tojásárakat 2023 tavaszán. A húsvétot követően jellemzően visszaesik a tojásra a kereslet, ráadásul a falusi portákon tartott tyúkok is tojni kezdenek, kiváltva a bolti, piaci beszerzések egy részét. Ezek együttesen alacsonyabb átlagárakat eredményezhetnek.

„Az árstop betöltötte szerepét, és a lakosság hosszú távú, biztonságos ellátása immár annak mielőbbi kivezetését teszi szükségessé. Az április végi határidő fogyasztói szempontból ideális lehet, mert ebben az időszakban megvan a lehetősége annak, hogy az árak a felső ársapka eltörlésével sem mozdulnak felfelé”

– fogalmazott Pákozd Gergely.

Kérdés, hogy az árstop eltörlésének bejelentése mekkora felhalmozási hullámot indít el, bár a 28 napos szavatossági rendelkező tojásnál ez kevésbé játszhat szerepet a más, tartósabb termékekhez képest.

2021. októberében körülbelül 470 forint volt a 10 darabos tojás átlagára Magyarországon, mely 2022 októberében a duplájára, 900 forint körülire nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ami éves alapon 91 százalékos emelkedést takar. Ez az ár novemberben tovább drágult, és általánossá váltak az 1100-1200 forintos árak.

A kormány ekkor úgy döntött, kiterjeszti az árstopot a friss tojásra és a burgonyára is. A rendelet szerint a tyúktojás ársapkás bruttó ára nem lehet magasabb a kereskedők tavaly szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árszintjénél az üzletekben, a bevásárlóközpontokban vagy a csomagküldéses kereskedelemnél. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

Nyitókép: Shutterstock