Két gyerek húsvéti tojásokat gyűjt a földön ülve

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Locsolkodás, rokonlátogató, finom ételek és tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, más nemzeteknél viszont eltérő szokások uralkodnak. Némelyik nagyon fura lehet az idegeneknek, a következőkben pedig nyolc érdekes hagyományt gyűjtöttünk össze a világ más-más országaiból.


1. Sárkányeregetés

S\u00e1rk\u00e1nyereget\u00e9s

Fotó: Unsplash/Aaron Burden

Bermudán az emberek előszeretettel hagyják el lakásaikat az ünnep idején, hogy közös időtöltés gyanánt színes és egyedi sárkányokat eregessenek a nagy szélben. A színes, különleges mintákkal ellátott darabokat gyakran egy nem mindennapi textilből készítik, melynek a levegőben jellegzetes búgó hangja van. Ezt a zajt ők a húsvét hangjának tartják, és mindenki imádja így eltölteni a szabadidejét.

2. Krimik és ijesztő történetek

Valahol a húsvét nem a boldogságról szól, hanem inkább a félelemről és az izgalomról. A norvégok ebben az időszakban előszeretettel olvasnak, hallgatnak és néznek krimiket és egyéb horrorisztikus történeteket. Ebben az egész ország és még a média is részt vesz, hiszen jellemzően a televíziós csatornák, a rádiók, de még a tejipari vállalatok is kihasználják ezt a lehetőséget nagyobb nézettség és hírverés érdekében.

3. Húsvéti fészekrakás

H\u00fasv\u00e9ti toj\u00e1sok egy kis f\u00e9szekben

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

A tojáskeresés itthon is egy elterjedt tradíció, de Németországban és Svájcban szeretik ezt komolyabb szintre emelni. Húsvétkor a gyerekeknek — valamint sokszor a felnőtteknek is — apró fészkeket rejtenek el a házakban és a kertekben, melyek megtalálás után az övéik lehetnek. Rendszerint csokinyuszikat, tojásokat, egyéb édességeket és játékokat rejtenek a színes kosárkákba, melyet a mese szerint maga a húsvéti nyuszi rejt el ajándékként.

4. Vízcsata

Hogy lehet népszerűbbé tenni a locsolkodást a 21. században. Rendezzünk vízi csatát. Míg régen főként a fiúk kergették a lányokat folyadékkal teli vödrökkel és locsolókannákkal, addig most a lengyeleknél mindenki harcot vív egymással. A kölnit náluk leváltották a vízipuskák, a különböző flakonok és lényegében bármi, amiből spriccelni vagy önteni lehet.

5. Tojásözön

Festett toj\u00e1sok h\u00fasv\u00e9tra

Fotó: Unsplash/Bianca Ackermann

A húsvétot a tojás nemzetközi ünneplésének is lehetne tekinteni, mivel az emberek világszerte eldugják őket majd megtalálják, festik és játszanak velük, de elsődlegesen megeszik őket. Franciaországban van egy nagyon érdekes hagyomány, mely szerint 4 ezer tojásból és több mint 100 kiló szalonnából, valamint fokhagymából készítenek omlettet, majd nagyjából ezer lakos elfogyasztja a végeredményt.

6. Agyagedénydobálás

Görögországban az ajándékozás helyett tönkreteszik azt, amilyük van. Húsvét szombatján pontban 11 órakor Korfu lakói erkélyeikről különböző méretű agyagedényeket dobálnak ki. Ez a szokás a 16. századból ered, amikor az emberek az összes felesleges holmijuktól megszabadultak, hogy felkészüljenek az újévre.

7. Perecosztás

A luxemburgiak nagyböjt harmadik vasárnapján ünneplik a perecvasárnapot. Ez az étel ott valójában egy édes, cukormázas sütemény. Az egyedülálló fiúk ilyenkor megajándékozzák vele kiszemeltjüket, ha pedig a lány szívesen fogadja, akkor húsvétkor a fiú meglátogathatja és kap tőle egy tojást. Ha éppen szökőév van, akkor a hagyomány megfordul és a hölgyek is kezdeményezhetnek.

8. Halloweenezés

Halloweeni dekor\u00e1ci\u00f3

Fotó: Unsplash/Clint Patterson

Svédország és néhány skandináv nemzet tavasszal ünnepli a Halloweent. Az időponttól eltekintve teljesen úgy zajlanak az események, mint ősszel Amerikában. A gyerekek ijesztő lényeknek öltöznek, majd házról-házra járnak ajándék édesség reményében, melyekért cserébe gyakran fűzfaágakat vagy rajzokat kínálnak. A hagyomány abból a legendából ered, hogy a svéd boszorkányok húsvét előtt mentek az ördöggel szórakozni.

Más országokban természetesen különböző hagyományok és rituálék alakultak ki az elmúlt években, melyekről lehet, hogy fogalmunk sincs. Egy korábbi cikkünkből meg lehet tudni például, hogy a finn lakosok miért vonulnak fekete ruhákban és kormozott arccal az utcákra.

Nyitókép: Unsplash/Gabe Pierce

Forrás: ef.com