Tortilla chipsek egymáson

Bio tortilla chipseket hívott vissza a Rossmann és az Auchan

Tropán alkaloid szennyezettség miatt visszahívja a 125 gramm kiszerelésű enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika nevű termékeket a Rossmann Magyarország Kft.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett felhívásban hozzáteszik, hogy valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék érintett az ügyben, ezért kérik a vásárlókat, hogy ezeket a chipseket ne fogyasszák el, írja a 24.hu.

A visszahívott enerBiO Tortilla Chips-ek a Rossmann üzletekbe visszavihetők.

Szintén tropán alkaloid szennyezés miatt hívja vissza az Auchan Magyarország Kft. is 150 gramm kiszerelésű Auchan Bio Tortilla natúr elnevezésű termékét, jelentette be a Nébih csütörtökön. A visszahívásban itt is valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék érintett, azok árát blokk nélkül is visszatérítik az üzletekben, a termékek visszavitele során.

A Nébih honlapján olvasható tájékoztatás szerint tropán alkaloidok például a nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, illetve kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei, melyek a növény minden részében megtalálhatók, így a magban is.

Ezek élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarításánál, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Ahogy azt korábban megírtuk, szerdán este az Abonett Kft. hívta vissza a forgalomból az Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét.

Nyitókép: