Dim Sum gombócok és Bao zsemle rusztikus kőlapon

Ezt az ízletes vegán receptet a húsimádók is szeretni fogják

Teli íz, könnyű recept.

Jackfruit bao zsemle

Hozzávalók a zsemléhez:

  • 250 g sima liszt
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1 teáskanál könnyen keverhető szárított élesztő
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 50 ml növényi tej
  • 75 ml víz
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 2 teáskanál szezámolaj, plusz extra a kenéshez
  • 2 teáskanál fekete szezámmag

A töltelékhez:

  • 2 x 400 g-os jackfruit konzerv
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • kb. 4 cm-es darab friss gyömbér, apróra vágva
  • 1 piros chili, kimagozva és apróra vágva
  • 6 db újhagyma, 4 vékonyan felszeletelve
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál hoisin szósz
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1½ evőkanál rizsecet
  • 1 teáskanál kínai ötfűszer
  • 1 sárgarépa
  • ¼ uborka
  • ½ pirospaprika
  • Egy kis csokor korianderlevél a tálaláshoz

Elkészítés

1. Keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót és a sütőport egy tésztahoroggal felszerelt keverőgép táljában. A tejet és a vizet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a rizsecetet és a szezámolajat, majd keverjük a száraz hozzávalókhoz. Alacsony fokozaton keverjük, amíg a tészta be nem épül, majd gyúrjuk tovább körülbelül négy percig, amíg a tészta selymesen sima nem lesz. Ha ez kész, formázzuk a tésztát golyókká, tegyük vissza a tálba, fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk körülbelül egy órán át, vagy amíg a duplájára nem dagad.

2. Vágjunk két olyan átmérőjű kört sütőpapírból, mint a gőzölőkosarak belseje. Hajtsuk mindkét papírkorongot félbe, majd ismét félbe, hogy háromszöget alkosson, majd ezt a háromszöget ismét hajtsuk félbe. Mindkét hajtogatott széléből vágjunk ki kis részeket, hogy amikor kinyitjuk a papírt, apró lyukakkal tarkított legyen. Helyezzünk egy-egy korongot a gőzölőkosarak aljára.

3. Mérjük le a bao tésztát, és osszuk nyolc egyenletes adagra. Formázzunk mindegyik adagból egy golyót úgy, hogy a varrás az alján legyen. Egyenként dolgozva minden tésztagolyót tekerjünk ovális alakúra, nagyjából tenyérnyi méretűre, és 5 mm vastagságúra. Kenjük meg szezámolajjal, és hajtsuk félbe, majd kenjük meg a tetejét szezámolajjal, és szórjuk meg fekete szezámmaggal. Helyezzük a kifliket a párolóedénybe, hogy megkeljenek és hagyjunk helyet a kiflik és a párolóedény széle között. A párolókosarakat rakjuk egymásra, fedjük le a fedővel, és szobahőmérsékleten kb. egy órát hagyjuk állni, amíg a kiflik mérete majdnem megduplázódik.

4. Közben készítsük el a tölteléket. Csöpögtessük le a jackfruitot, és nyomjuk ki belőle a felesleges vizet. Melegítsük fel a napraforgóolajat egy nagy serpenyőben vagy wokban, adjuk hozzá a jackfruitot, és közepes lángon süssük kb. 10 percig, amíg aranybarnára pirul, a darabokat fakanállal kissé összetörve.

5. Tegyük a serpenyőbe a fokhagymát, a gyömbért, a chilit és a négy felszeletelt újhagymát, és pirítsuk tovább még egy percig. Egy kis tálban keverjük össze a szója- és hoisinmártást, a juharszirupot, a rizsecetet és a kínai ötfűszert négy evőkanál vízzel. Öntsük a serpenyőbe, keverjük össze, majd csökkentsük kissé a hőfokot és főzzük tovább még körülbelül három percig, amíg a jackfruit karamellizálódik és bevonja a ragacsos szósz. Vegyük le a tűzről, amíg elkészítjük a töltelék többi hozzávalóját.

6. Egy julienne reszelő segítségével vágjuk finom csíkokra a sárgarépát és az uborkát. Finomra szeleteljük a pirospaprikát és a maradék két újhagymát. Fedjük le és hűtsük le, amíg a bao zsemléket össze nem állítjuk.

7. Töltsünk meg egy nagy serpenyőt vagy wokot kb. 5 cm mélységig vízzel, és közepes lángon forraljuk fel. Helyezzük az egymásra helyezett gőzölőt a víz fölé, és főzzük a bao kifliket 10-12 percig, amíg a kiflik felszíne kemény, a közepe puffadt, és a duplájára nő a méretük.

8. Osszuk el a jackfruit tölteléket és a felaprított zöldségeket a zsemlék között, szórjuk meg korianderlevelekkel, és tálaljuk.