Chester városa

Tudományos szempontok és mérések alapján ez a világ legszebb városa

Emberek milliói osztják meg minden nap nyaralási képeiket, utazási tapasztalataikat, valamint értékeléseiket bizonyos településekkel kapcsolatban. Ezúttal nem az ő gondolataikra alapozva, hanem egy tudományos szempontból vizsgálták meg, melyek a világ legszebb városai.


Az egyének szubjektív véleményét nagyon sok dolog befolyásolhatja, például az időjárás, a programok vagy a pozitív, illetve negatív tapasztalatok. A tudomány ezzel szemben teljesen objektív és pontos választ tud adni a kérdésekre. A legszebb városok megtalálásához a szakértők kezdetnek a Google Maps utcaképét — Street View — vették alapul.

Több mint 2400 épület homlokzatának képeit vizsgálták meg a népszerű és kevésbé ismert történelmi városokban is. Ezt követően az egyes házak sarkainál pontokat rajzoltak fel, hogy kiszámíthassák a méretek leghosszabb és legrövidebb hosszának arányát. Végezetül a kapott számokat összevetették az aranymetszéssel (1:1,618).

Az Online Mortgage Advisor szóvivője így kommentálta az eredményt:

„Az elmúlt évszázadok során számos művész építette be az aranymetszést a műveibe, mivel úgy vélték, hogy ez a természetes esztétikai tökéletesség aranyszabálya. Az aranymetszést a szabályos épületek és ikonikus nevezetességek mérésére használva elindultunk, hogy kiderítsük, az Egyesült Királyságban és a világon melyik város mondhatja magáénak a legszebb épületeket."

A végeredmény alapján az angliai Chester számít a világ legszebb városának tudományos szempontból. Ez nem annyira meglepő, hiszen a Luxurylaunches írása szerint ott található az Egyesült Királyság legnagyobb római kori amfiteátruma, valamint egy ezeréves katedrális is látogatható arra, melyet kidolgozott középkori faragványokkal díszítettek.

A lista további helyezettjei itt olvashatók:

1. Chester
2. Velence
3. London
4. Belfast
5. Róma
6. Barcelona

7. Liverpool
8. Durham
9. Bristol
10. Oxford
11. Birmingham
12 Edinburgh
12 Cardiff
13. Prága
14. Exeter
15. Bath
16. Canterbury
17. New York
18. Worcester
19. Athén
20. Cambridge

Nyitókép: Shutterstock