egy ember egy kis hídon ülve figyeli a hegyeket és a tavat

Hat tipp, hogy hogyan maradhatunk környezettudatosak utazás közben is

Az csupán egy dolog, hogy otthon odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre vagy a közlekedésre. Utazás közben azonban sokan elengedik ezeket az elveket, és nem veszik figyelembe a bolygó védelmét. Itt van pár ötlet, amit betartva nyaralás alatt is zöldek tudunk maradni.


Válasszunk fenntartható úti célokat!

Próbáljunk olyan országokat kitűzni, melyenek szívesen támogatnánk a gazdaságát. Érdemes azokat a területeket számításba venni, ahol fontos természetvédelmi munkát végeznek, vagy a fenntarthatóságot előnyben részesítik. Kitűnő példa erre Palau szigete, ott ugyanis belépés előtt aláíratnak velünk egy szerződést, hogy tiszteletben tartjuk a sziget lakosságát és ökoszisztémáját.

Egyéb híres, fenntartható városok még: Ljubljana (Szlovénia) és Vancouver (Kanada) is. Ha igazán segíteni akarunk utazásunkkal, akkor látogassunk el egy természeti katasztrófa után felépülő, már biztonságos településekre. Ilyen lehet például a Maria hurrikán után rehabilitálódó Puerto Rico, hiszen az ottani emberek megérdemlik a támogatást.

Utazzunk vonattal vagy busszal!

vonatos utaz\u00e1s t\u00e9len orange train between fall trees

Photo by Unsplash/Balazs Busznyak

Ha közelebbi tájakat fedezünk fel, az üvegházhatás csökkentésének a legjobb módja, ha busszal vagy vonattal megyünk, és így sokkal kisebb lesz a környezeti lábnyomunk, mintha a saját autónkkal mentünk volna. A legjobb választás a vonat, hiszen ez elektromossággal működik.

A hajóval és repülővel történő utazás sajnos nem fenntartható. Egy 2017-es tanulmány szerint a tengerjárók háromszor vagy négyszer több káros anyagot termelnek, mint a kereskedelmi repülőjáratok. Amennyiben mégis repülésre a repülés mellett döntünk, igyekezzünk közvetlen járatot, vagy a lehető legkevesebb átszállással járó útvonalat választani, ne repkedjünk több ezer kilométert az ellenkező irányba, csak mert kicsivel olcsóbb így a jegy.

Csomagoljunk okosabban!

Igyekezzünk ellenállni annak, hogy az nyaralásra egy teljesen új ruhatárat szerezzünk be. Törekedjünk inkább a hasznos holmik megvételére, például vízálló cipő, meleg ruha, és az apró, eldobható úti kozmetikumokat is felejtsük el.

Mindenképp csomagoljunk viszont kulacsot, hordozható kávés bögrét, újrahasznosítható szívószálat, hogy ellen tudjunk állni a rengetek utunkba kerülő egyszer használatos eszköznek.

Felelősségteljesen válasszunk programot!

Programválasztásnál figyeljük azokat a tevékenységeket, amik tesznek valamit a helyi ökoszisztéma érdekében. Lehet ez valamilyen nonprofit cég túrája, vagy olyan vállalkozások tevékenységei, amik a helyi állatok vándorlását, letelepedését, szaporodását segítik. Nézzünk utána, hogy a cég tagja-e a Nemzetközi Ökoturisztikai Társaságnak. Ez megköveteli tőlük, hogy egyes kritériumokat betartva ne rongálják a környezetet.

Béreljünk akkreditált szálláshelyet!

Amennyiben nem szeretnénk kempingezni és a csillagok alatt, sátorban aludni, akkor nézzünk szét alaposan a szálláslehetőségek között. Egészen biztos, hogy találni fogunk olyat, ami zöld energiát használ, vagy más módokon odafigyel a megújulásra. Ez a fajta vendéglátás egyre népszerűbb minden országban.

Használjunk biciklit vagy utazzunk tömegközlekedéssel!

ker\u00e9kp\u00e1rral felfedezve a v\u00e1rost

Fotó: Unsplash/Flo Karr

Amíg távol vagyunk, fedezzük fel a városi tömegközlekedést. A buszok, villamosok és metrók hálózatának köszönhetően villámgyorsan eljuthatsz a kívánt helyre. Mindemellett természetesen egy személyre leosztva kevesebb széndioxidot is bocsájt ki, mint egy kocsi.

A legtöbb nagyvárosban már egész jó bicikli- vagy rollerbérlő lehetőségek vannak. Elektromosak vagy lábhajtásosak, igazából teljesen mindegy, a lényeg, hogy ezzel egyáltalán nem rontjuk a környezetünk levegőjét.

Forrás: Eco Watch