Papírzacskó, tele különböző élelmiszerekkel

3 élelmiszer, aminek nemsokára nagyon felmegy az ára

Három alap élelmiszer jelentős drágulása fenyegeti a magyarokat a közgazdászok szerint.

Világszerte 2-20 százalékkal emelkedni fog az élelmiszerek ára 2022-ben ra, derült ki a Wall Street Journal év eleji elemzésében. Sok szakértő egyetért abban, hogy a COVID-okozta nehézségek, a munkaerőhiány és az időjárási szélsőségek jelentősen megnövelik bizonyos élelmiszerek árát.

A helyzet itthon sem különböző, három alapvető élelmiszer ára fog nagyot emelkedni hamarosan, írja a vince.hu, melyek a következők:

Zöldségek

Az éves időjárási előrejelzések idén is jósolnak extrém fagyokat a legváratlanabb pillanatokban, emiatt az olyan fagyra érzékeny zöldségeknek, mint a zeller, a krumpli, visszaeshet a termelésük, ami drágulást von maga után.

Mélyhűtött élelmiszerek

A munkaerőhiány és így a költségek megemelkedése extrém mértékben sújtja a világon mindenhol az áruszállító-fuvarozó és csomagoló szektort. A feldolgozott, mélyhűtött élelmiszereknél ez egy különösen kritikus tényező, így itt sem számíthatunk semmi jóra.

Sajt

Mivel meglehetősen soktényezős termékről van szó (állattartás, feldolgozóipar, csomagolóipar és a friss sajtoknál a szállítás is döntő tényező), ezért a sajt legkisebb változásokra is érzékenyen reagál. A korábban említett munkaerőhiány és egyéb körülmények okozta nehézségek okán itt jelentős drágulás várható.

Nyitókép: Shutterstock / VasiliyBudarin