Szeletelt lila burgonya

4 ok, amiért érdemes lila burgonyát ennünk

Amellett, hogy gyönyörű, tele van egészségügyi előnyökkel is, a gyulladás elleni küzdelemtől a szív védelméig. Mutatjuk, miért érdemes a lila burgonyát beépíteni az étrendünkbe.

A színek nemcsak szép külsőt kölcsönöznek az ételeknek, hanem azt is mutathatják, mennyire tápláló és jótékony hatása van az adott élelmiszernek. A lila burgonyára ez teljes mértékben igaz, melynek színét az antocianinok adják – a betegség elleni antioxidánsok.

A pigment az antocianin típusától függően vörös, kék és lila ételeket termel. A pigmentált burgonyában található magas antioxidáns tartalom küzd a gyulladások ellen, valamint csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát. Emellett tele vannak rosttal, C-vitaminnal és káliummal, amelyek segíthetnek a fogyásban, az immunitásban és a szív egészségében, írja az EatingWell.

Egy közepesen sült lila burgonya tápanyagtartalma a következő:

  • 151 kalória
  • 4 g fehérje
  • 0 g zsír
  • 34 g szénhidrát
  • 3 g rost
  • 943 mg kálium (20% napi érték)
  • 22 mg C-vitamin (24% napi érték)

Antioxidáns erőmű

Ha antioxidánsokról van szó, általában minél mélyebb a szín, annál jobb. A lila burgonya tele van antocianinokkal, egyfajta antioxidánsokkal, amelyről kimutatták, hogy csökkenti számos krónikus betegség kockázatát. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a vörös és lila húsú burgonya 100 grammonként átlagosan 16-57 mg antocianint tartalmaz, és más kutatások szerint antioxidáns ereje hasonló a kelbimbóéhoz vagy a spenóthoz.

Egyes esetekben az étel elkészítésének módja befolyásolhatja annak antioxidáns szintjét. Egy, a Food Chemistryben megjelent tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, mit jelent ez konkrétan a lila burgonya esetében. A legnagyobb antioxidáns veszteség a rántásból (60%) és a sütésből (22%) származott; míg a mikrózás (6%) és a forralás (8%) tartósította a legtöbb tápanyagot. Ez nem azt jelenti, hogy soha ne pirítsuk vagy süssük meg a lila burgonyát, de hogy a legtöbb antioxidáns hatást érjük el, próbáljunk ki más főzési módokat is.

Szívbarát

A lila burgonya magas antioxidáns tartalma lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár a szívre nézve. A Journal of Biology, Agriculture and Healthcare 2015-ös tanulmánya azt vizsgálta, hogy a lila burgonyakivonat (napi 180 ml) hogyan hasonlítható össze a kaptopril nevű általános vérnyomáscsökkentővel.

A lila burgonya kivonat nemcsak jelentősen javította az emberek vérnyomását, hanem nagyban növelte a magas vérnyomás elleni antioxidánsok (úgynevezett szuperoxid-diszmutáz) mennyiségét is az emberek vérében. Más embereken és állatokon végzett kutatások is megerősítették ezeket az eredményeket.

A Plant Foods for Human Nutrition című folyóiratban végzett tanulmány arra kereste a választ, hogy az egész lila burgonya fogyasztása hogyan befolyásolja az artériák merevségét, ami magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez vezethet. A vizsgálatban részt vevő emberek vagy 200 g lila burgonyát (körülbelül 1 közepes burgonyát) kaptak antocianinokkal tele, vagy 200 g fehér burgonyát elhanyagolható antocianintartalommal. Két hét elteltével a lila burgonyát fogyasztók vérnyomása jelentősen javult a fehér burgonyához képest.

Gyulladáscsökkentő

Egy 2015-ös tanulmány eredményei szerint a tajvani lila burgonyából készített kivonat magas szintű gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmazott, amelyek szintén gátolhatják a jövőbeni gyulladás kialakulását. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a vegyületek lassítják a rákos sejtek növekedését is.

Számos tanulmány foglalkozott azzal, hogy konkrétan mely szervek számára hasznosak a lila burgonyában lévő vegyületek, nevezetesen a máj és a vese. Eddig a legtöbb ilyen vizsgálatot egereken vagy patkányokon végezték, egy nemrégiben végzett Food Chemistry tanulmány azonban 17 egészséges férfit követett nyomon, hogy megtudja, hogyan befolyásolja a lila burgonya kivonat a gyulladást, amely egy bőséges, szénhidrátban gazdag étkezés után lléphet fel.

Még négy órával étkezés után is javult a férfiak emésztése, és csökkent az étkezés utáni gyulladás mértéke. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, például a lila burgonya étkezés közben segítheti a szervezetet abban, hogy többet kapjon abból, amire szüksége van, és kevesebbet abból, amire nincs szüksége.

Rák elleni küzdelem

Az antioxidánsokkal kapcsolatos ígéretes kutatások alátámasztja azok rákellenes lehetőségeit. A lila burgonyával kapcsolatban azt találták, hogy a benne található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek gátolják a rákos sejtek növekedését. Ez izgalmas következmény néhány ráktípusra vonatkozóan.

A Journal of Nutritional Biochemistry-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a sült lila burgonya és a lila burgonya kivonata lelassítja a vastagbélrák növekedésének egyik szabályozóját, a béta-katenint, és gátolja számos veszélyes melléktermékének kialakulását. Ez jó hír lehet ennek a gyakori ráktípusnak a jövőbeni kezelése szempontjából.

Ezenkívül egy 2018-as tanulmány ígéretes eredményeket talált a lila burgonya antocianinjaira vonatkozóan, amelyek megcélozzák és elnyomják a hólyagrák sejtjeit.

Nyitókép: Shutterstock / Mironov Vladimir