Egészséges, magas rosttartalmú élelmiszerek

5+1 nehezen észrevehető jel, hogy nem eszel elég rostot

Nehéz kiszúrni, mik a rostszegény táplálkozás jelei, ha az alábbiakat tapasztalod, akár erről is szó lehet.

Székrekedés

Az egyik legnyilvánvalóbb tünete annak, ha nem fogyasztunk elég rostot. A rostok úgy viselkednek, mint a seprű sörtéi, átsöprik a bélrendszert, így segítve a belek egészséges működését, írja a vince.hu. Ha gyakran tapasztalunk székrekedést, érdemes több magas rosttartalmú élelmiszert fogyasztani, például zabpelyhet, magvas kekszet és teljes kiőrlésű kenyeret. Figyeljünk azonban arra, hogy ha több rostot eszünk, akkor több folyadékot is kell inni, mert a rostok felszívják az emésztőrendszerben található vizet.

Éhség

A gyomor lassabban fog kiürülni, ha magas rosttartalmú ételeket fogyasztunk. A rostok ugyanis lassan és fokozatosan szívódnak fel a szervezetben, amitől sokkal tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Emellett, amikor a rostok felszívják a vizet, akkor megduzzadnak, ami szintén hozzájárul a teltségérzethez.

Magas koleszterinszint

A rostokról, különösen az oldható rostokról (az a fajta, ami felszívja a vizet) kimutatták, hogy csökkentik a koleszterinszintet azáltal, hogy minimalizálják a koleszterin felszívódását a szervezetben. Több kutatásban megállapították, hogy ha napi minimum 7 gramm rostot eszünk, nagyjából 9 százalékkal csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Aranyér

A rostban gazdag étrend szerencsére még ezen a kellemetlen problémán is segíteni tud, miután a rostok meglágyítják a székletet, ezzel elősegítve annak könnyebb távozását.

Fáradtság

A rostok segítenek egyensúlyban tartani a vércukorszintet, a rostban gazdag étkezés miatti lassú emésztés során ugyanis az ételben található glükóz is lassabban emésztődik meg. Ez pedig segít megelőzni a nagymértékű vércukorszint-ingadozásokat.

Súlyproblémák

A rostban gazdag étrend hozzájárul a teltségérzethez, ha viszont az étrendünk alacsony rosttartalmú, akkor folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, vagy többet is eszünk. A rostok azonban „térfogatot adnak" az ételeknek anélkül, hogy kalória is párosulna velük.

Nyitókép: Shutterstock / marilyn barbone