Kislány rózsaszín nadrágban, szomorúan ül a lépcsőn egy plüss nyúl mellett

5 személyiségjegy, amely fájdalmas gyermekkorhoz köthető

Korábban már több tanulmány is bebizonyította, hogy a felnőttkori személyiségünket jelentősen befolyásolják a gyermekkori élményeink, főleg, ha azok fájdalmasak.


Ilyen negatív gyermekkori traumák lehetnek a:

  • Fizikai, szexuális vagy érzelmi bántalmazás
  • Lelki és fizikai elhanyagolás
  • Szülők válása vagy különélése
  • Szülő általi bebörtönzés
  • Családon belüli erőszaknak való kitettség
  • A szülő kábítószerrel való visszaélése vagy súlyos mentális betegsége
Lássuk mely személyiségjegyek utalhatnak fájdalmas gyermekkorra!

Neuroticizmus

A neuroticizmus olyan mentális rendellenességek csoportja, melyeket az idegesség, a szorongás és az érzelmi zavarok jellemeznek.

Ha az illetőnek nehéz és fájdalmas gyermekkora volt, akkor nem tanulta meg kezelni a neurotikus érzelmi zavarokat. Emiatt hajlamos felnőtt korában a depresszióra, pánikra, dühre és a szorongásra is.

Agresszió, düh

A gyermekkori bántalmak hajlamosítanak arra is, hogy az ember dühös, ellenséges és verbálisan vagy fizikailag agresszív legyen. Hajlamosak lehetnek impulzív viselkedésre is. Ezeket a viselkedésformákat megtanulhatták a gyermekkori megfigyelésekből; az is lehet, hogy a veszteség vagy a bántalmazás elleni védekező mechanizmusok alakultak ki.

Csapatjátékosság hiánya

Akiket gyermekkorukban bántalmaztak vagy érzelmileg elhanyagoltak, azokkal sokkal nehezebb kijönni, és gyakoriak lehetnek a viták a velük való kapcsolatokban. Nehezen tudnak együttműködni és csapatjátékosok lenni, inkább mindent egyedül csinálnak.

Külső sikerorientáció

A korai negatív élettapasztalatok arroganciához és a büszkeség egy egészségtelen formájához vezethetnek, talán azért, hogy alátámasszák az elégtelenség vagy a sebezhetőség mögöttes érzését. Emiatt az illető hajlamos lesz hírnévre és anyagi sikerre vágyni, gyakran a múlt fájdalmának és nélkülözésének enyhítésére.

Elköteleződés hiánya

Annak ellenére, hogy a személy a külső sikerre összpontosít, nehezen találhatja meg az igazi elkötelezettséget az életben. Hiányozhat az életéből a céltudatosság, és nehezen talál olyan konstruktív tevékenységeket, amelyek ténylegesen lekötik és élvezi azokat. Az is előfordulhat, hogy nehezükre esik produktívnak lenni és elvégezni a feladatokat, és nehezen, vagy egyáltalán nem érzik jól magukat egyedül.

Nyitókép: Shutterstock