Agy

9 tünet, ami a sztrók előjele lehet

Sokan nem is biztos, hogy tudják, milyen jelek mutathatják előre a bajt, összeszedtük a sztrókot esetlegesen előrejelző tüneteket.


A sztrók – a köznyelvben gutaütés vagy szélütés – az agyban kialakuló, átmenetileg fennálló vagy véglegessé váló funkciókárosodás, mely akkor jön létre, amikor az agyi régió vérátáramlása, illetve a szövetek oxigén- és tápanyagellátása jelentősen leromlik. A probléma leggyakoribb okozója, ha az agyi erekben egy akadály képződött, ilyen lehet például egy vérrög.

A sztróknak több előjelét is tapasztalhatjuk, mutatjuk a vince.hu gyűjtését.

Magas vérnyomás

A sztrók egyik leggyakoribb okozója a magas vérnyomás, vagyis a hipertónia. Jó hír viszont, hogy ezt gyógyszeres kezeléssel, diétával és életmódbeli változtatásokkal kezelni lehet.

Vércukorszint

Az ingadozó vércukorszint, a krónikusan magas vércukorszint vagy a kontrollálatlan cukorbetegség súlyosan károsítja az ereket, ezzel növelve a szélütés kockázatát.

Dohányzás

A dohányzásról való leszokás kulcsfontosságú a sztrók megelőzésében, a cigizés ugyanis növeli a szélütés kockázatát azáltal, hogy megemeli a vérnyomást és csökkenti a vér oxigéntartalmát. Ezek közvetlenül elősegítik a vérrögképződés kockázatát.

Edzéshiány

Döntő fontosságú, hogy jó fizikai állapotban legyünk, ugyanis a sok és kellőképpen intenzív mozgástól javul a szívünk edzettségi állapota. Ha pedig „fitt" a szívünk, csökken a szélütés kockázata.

Magas koleszterinszint

Magas koleszterinszint esetén zsírlerakódások alakulhatnak ki az erekben, melyek egyrészt érszűkületet okoznak, vagyis megakadályozzák, hogy elegendő vér áramoljon át az artériákon, másrészt felszakadhatnak, ennek eredményeképpen pedig vérrögök képződhetnek.

Ha ez az agyban történik, az sztrókhoz vezet. A 20 év feletti férfiak és nők optimális összkoleszterin-szintje 125 mg/dl és 200 mg/dl között van. A koleszterinszint főleg a zsíros ételektől lehet magas, de más tényezők, mint például a genetika is befolyásolhatják ezt.

Alkoholfogyasztás

A nőknél napi egy, a férfiaknál pedig napi két egységnyi ital fogyasztása ajánlott (ez egy pohár bornak, egy pohár sörnek vagy egy kis párlatnak felel meg), az ennél több alkohol növeli a vérnyomást. Ez pedig szintén hozzájárulhat az artériák rugalmatlanná válásához (atherosclerosis), közvetve pedig a sztrókhoz.

Túlsúly

Túlsúly esetén megnő a szélütés esélye, ezért érdemes elkezdeni egészségesen táplálkozni, így csökkenhet a sztrók kockázata is.

Orvosi ellátás hiánya

Ha séta vagy fizikai munka közben légszomjat vagy mellkasi fájdalmat tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, ugyanis ezek a jelek minden esetben komoly aggodalomra adnak okot. Ha nem vagyunk közvetlenül veszélyeztetettek, akkor is érdemes beiktatni az életünkbe a rendszeres orvosi szűrést, hogy időben megelőzhessük a bajt.

Közvetlen jelek figyelmen kívül hagyása

A legtöbb ember nem ismeri fel az átmeneti ischaemiás rohamot (TIA = transiens ischemic attack), mely az agyi véráramlás átmeneti zavarát jelenti. A TIA a legfontosabb figyelmeztető jel arra, hogy sztrók veszélye áll fenn. Ennek tünetei lehetnek a megtartott tudat melletti beszédzavar, a látáskiesés, szédülés, zsibbadás és ritkábban a féloldali bénultság.

Nyitókép: Unsplash / Fakurian Design