Szótár

Megvan az év másik szava is

Kivételesen nem a koronavírussal kapcsolatos.

Az NFT-t (non-fungible token, nem helyettesíthető token) választotta a Collins szótár 2021 szavának, írja a Guardian. A digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását biztosító, nem helyettesíthető tokenek (melyek így kiküszöbölik a hamisítás esélyét) 11 000 százalékos növekedést mutattak az elmúlt évben, ezért esett a választás az NFT-re – indokolta döntését a Collins.

Bármilyen digitális alkotásból lehet NFT, az eddigi legértékesebb NFT Beeple digitális művész kollázsa, amely márciusban 50,3 millió fontért (22 milliárd forint) kelt el a Christie's-aukciósháznál.

A Collins meghatározása szerint az NFT „egy blokkláncban regisztrált egyedi digitális tanúsítvány, amelyet egy vagyontárgy, például műalkotás vagy gyűjtemény tulajdonjogának rögzítésére használnak".

A szótár lexikográfusai, akik figyelemmel kísérik a 4,5 milliárd szóból álló Collins korrpuszt, hogy megválasszák az év szavát, azt mondták, azért választották az NFT-t, mert az „a művészet, a technológia és a kereskedelem egyedülállóan sokszínű ütközését" mutatja be, amely „áttörte a Covid-zajt".

„Úgy tűnik, az NFT-k mindenhol megtalálhatók, a művészeti részlegektől át a pénzügyi oldalakig, galériákban és aukciós házakban, valamint a közösségi média platformjain. Azt, hogy az NFT-nek lesz-e tartós befolyása, még nem határozták meg, de hirtelen jelenléte a világ minden tájáról folytatott beszélgetésekben egyértelműen az év szavává teszi"

– mondta el Alex Beecroft, a Collins Learning ügyvezető igazgatója.

Okóberben az Oxford English Dictionary a vaxot választotta vaxot választotta az év szavának, mely az angol vaccine (vakcina, oltás) rövidítése. Miután 2021-ben a koronavírus-járvány miatt megugrott az oltásokkal kapcsolatos szavak gyakorisága, a double-vaxxed, az unvaxxed és az anti-vaxxer kifejezések használatának növekedése volt tapasztalható az angol nyelvben.

Nyitókép: Shutterstock / Image Republic