Segítség feliratú papírt mutató nő

A családon belüli erőszak okozta agysérülések meghaladják a focista- fejsérülések számát

A családon belüli erőszak áldozatai valószínűleg nagyobb arányban szenvednek agyi traumát, mint a focisták és a katonák.

A családon belüli erőszak áldozatai valószínűleg nagyobb arányban szenvednek agysérülést, mint a futballisták és a katonák, de a pontos számuk nem ismert, mivel sok ilyen sérülést, amelyek túlnyomórészt nőknél fordulnak elő, soha nem diagnosztizálnak – idézi a New York Times-t a Fox News.

„Az emberek azt gondolhatják, hogy valaki fejbe vágta vagy meglökte, nem nagy ügy”

– mondja Dr. Eve M. Valera, a Harvard Egyetem pszichiátria docense, a családon belüli erőszak túlélői traumás agysérüléseinek vezető szakértője.

A hírportál szerint 1990-ben Dr. Gareth Roberts egy 76 éves nő agyát értékelte, aki a férje által elkövetett többéves bántalmazás után halt meg, aki a hírek szerint az utolsó éveiben demens lett.

Dolak sérülései között koponyatörés, agyvérzés és egy látóideg maradandó károsodása szerepelt. A boncolás során azonban kiderült, hogy az agya hasonlít az Alzheimer-kóros betegekéhez, és bizonyos mértékig kompatibilis a krónikus traumás enkefalopátiában szenvedő bokszolókkal, az eset pedig a szakirodalomban az első kapcsolat lett a neurogeneratív betegségek és a bántalmazott nők között.

A párkapcsolati erőszak magában foglalja a romantikus kapcsolatban elkövetett fizikai, szexuális vagy pszichológiai bántalmazást, amelyet az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint körülbelül minden negyedik nő és minden tizedik férfi tapasztalt szexuális vagy fizikai erőszak és/vagy zaklatás formájában élete során.

A párkapcsolati erőszak áldozatainak körülbelül 68%-a tapasztal majdnem fulladásos állapotot az őket érő fojtogatástól, de csak a felénél vannak látható jelei a traumának, és csak 15%-uknál vannak sérülések, amelyeket később lefényképeznek, hogy dokumentálják a bántalmazást, az intézet szerint.

A fojtogatás során azonban az eszméletvesztés másodperceken belül, és a halál perceken belül bekövetkezhet. Az intézet megjegyzi, hogy egy fojtogatáson átesett párkapcsolati erőszak-túlélő esetében 750%-kal nő az esélye annak, hogy meghal, mint egy olyan személy esetében, akit nem fojtogattak.

A fojtogatás gyakori jelei közé tartoznak a petechiák (a bőr alatti vérzés okozta kis piros foltok) az arcon, a szemgolyókon és a szemhéjakon, a duzzanat, a nyak körüli karcolások és horzsolások – olvasható a Strangulation in Intimate Partner Violence Fact Sheet (A fojtogatás a párkapcsolati erőszakban) című ismertetőben.

Itt is megjegyzik, hogy az áldozatok emlékezetkiesésre, szédülésre, fejfájásra, rekedt hangra, nyelési vagy légzési nehézségekre panaszkodhatnak. E tünetek miatt az áldozatok nehezen tudják feldolgozni az eseményt, és gyakran nem jelentik azt a rendőrségen, így sok családon belüli támadás nagyrészt észrevétlen marad.

A tünetek gyakorisága és súlyossága miatt

„nehéz átgondolni vagy megbirkózni azokkal az összetett, gyakran félelmetes szervezési feladatokkal, amelyek a bántalmazott nők számára szükségesek az erőszak megállításához, az erőszakos partnertől való elszakadáshoz és/vagy az önálló élet megteremtéséhez”

– írják egy 2002-es, családon belüli erőszakról szóló tanulmány szerzői, amelyben szinte minden résztvevő szenvedett fejsérülést, 40%-uk elvesztette az eszméletét.

Bár az agyrázkódással és az idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos kutatások többsége férfi agyak vizsgálatából származik, a kutatások egy része szerint a nők érzékenyebbek az agyrázkódásra, részben azért, mert a férfiak nyaka izmosabb, hogy tompítsa a fejre mért ütést, a nőknek pedig karcsúbb idegrostjaik, úgynevezett axonok vannak, amelyek könnyebben hajlódnak el a trauma során.

A nők azonban a nemi hormonok közötti különbségek miatt is érzékenyebbek lehetnek az agyrázkódás utáni tünetekre, a kutatások szerint a progeszteron-zavar valószínűleg az agyban lévő agyalapi mirigyre gyakorolt hatás miatt következik be. Több tanulmány szerint, ha egy áldozat a traumatikus esemény idején éppen a menstruációs ciklusában van, akkor a férfiakhoz képest több szorongástól és depressziótól szenvedhet utána.

„Annyi pénz megy el a sportban bekövetkező agyrázkódások vizsgálatára, hogy ezek a protokollok és dokumentumok tovább alakítják az agyrázkódásokról való általános gondolkodásmódot. A párkapcsolati erőszak tanulmányozásából nem lehet pénzt csinálni"

– mondja Stephen Casper, a Clarkson Egyetem történészprofesszora.

A kormányzati elszámoltatási hivatal 2020-ban jelentést tett közzé, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a párkapcsolati erőszak az Egyesült Államokban a férfiak és nők több mint 30%-át érinti, de elismerte, hogy mivel az ilyen sérülések általános előfordulási adatai ismeretlenek, ez a probléma megértésének hiányát okozta.

A Times a súlyos agysérüléseket erős földrengésekhez hasonlítja, de a híd és az épületek összedőlése helyett a csontjaink törnek el, ahogy később a vérzések kemény, fájdalmas arcsérülésekkel törnek ki. Az enyhe agysérülések azonban kisebb rengések: könyvek esnek le a polcokról; vázák törnek össze. Nehezebb felmérni a károkat, és könnyű nem észrevenni, hogy mi tört el, de az látható, hogy valami egyértelműen nem stimmel.

Nyitókép: Shutterstock / Dragana Gordic