Fiatal nő mélyen elgondolkodva néz ki az ablakon

Mire gondolsz? Ezek a gondolatok a depresszió jelei

Néhány embert depresszióssá tesznek ezek a gondolatok, míg mások gyorsan elvetik őket.

Egy új kutatás szerint a „ragadós gondolatok” a depresszió jellemzői.

A legtöbbünkkel történnek rossz dolgok, de egyesek rosszabbul viselik, mint mások. Ez részben annak tudható be, hogy képtelenek mentálisan elfordulni tőlük. A negatív élményekről szóló gondolatok megrekedhetnek az agyban.

Jutta Joormann professzor, a tanulmány első szerzője elmagyarázta, hogy a depressziós személyek alapvetően hajlamosak megrekedni egy olyan gondolkodásmódban, amelyben újra és újra átélik a velük történteket.

„Még ha azt gondolják is, hogy ó, ez nem segít, abba kéne hagynom a gondolkodást erről, tovább kéne lépnem az életemmel – nem tudják abbahagyni.”

A kutatók 26 depresszióval diagnosztizált ember munkamemóriáját hasonlították össze 27 nem depressziós személyével.

A munkamemória az elmében az aktuális pillanatban aktív gondolatokra utal.

A jelen pillanatban megélt élményeink erősen függnek a munkamemóriánk működésétől.

A vizsgálatban részt vevő összes ember egy rugalmas gondolkodást igénylő tesztet végzett, vagyis amely azt követelte meg tőlük, hogy figyelmüket egyik témáról a másikra fordítsák.

Az eredmények azt mutatták, hogy a depressziós személyeknek különösen nehéz volt elfordítaniuk a figyelmüket a negatív gondolatokról. Ha például a halál vagy a szomorúság jutott eszükbe, az elméjük megragadt ezeken a gondolatokon, és nem tudtak váltani, hogy valami másra koncentráljanak.

Joormann professzor elmondása szerint a szavak sorrendje valahogy megragad a munkamemóriájukban, különösen, ha a szavak negatívak. Azok az emberek, akik hajlamosak voltak ezekre a megrekedt gondolatokra, valószínűleg többet töprengtek a problémáikon.

Az egyik kiút ebből az, hogy először is, megtanuljuk észrevenni, amikor ez történik, másodszor pedig létfontosságú, hogy a figyelmet máshová irányítsuk.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock