Helsinki városkép a katedrálissal és a kikötővel

Miért Finnországban élnek a legboldogabb emberek?

A világ legboldogabb országaként ismert Finnországnak van egy titka, amelyet a világ többi része elmulasztott felfedezni és lelkesen követni. Ez a finn kultúra egyik alapeleme, egyfajta létforma, és egyedülálló módon épül be a mindennapi életbe.


Ez a titkos alapelem nem más, mint a szaunázás, melyről Sari Hey, a Visit Finland PR- és médiamenedzsere azt mondja, a legjobb hely a kikapcsolódásra, a stressz levezetésére és a gyógyulásra, így tökéletes módja a lelassulásnak.

„A természet közelségével kombinálva, hiszen a finnek egész évben szeretnek a szaunázás után egy frissítő fürdőzést a tóban vagy a tengerben, a szaunázás a finn boldogság titkának szerves részét képezi.”

Az 5,5 millió lakosú Finnországban 3,3 millió szauna található, ez a becslések szerint a világ szaunáinak egyharmadát képezi. Találhatunk óriáskerékre szerelt szaunakocsikat, konferenciatermekben elhelyezett szaunákat, úszó szauna tutajokat, szaunabuszokat, sőt, még egy Burger Kingben lévő szaunát is. A családi házakban is vannak szaunák, olyan high-tech berendezések, amelyeket a munkából hazafelé menet egy telefonról lehet bekapcsolni.

A szaunázás annyira szerves része a finn életnek, hogy 2020-ban felkerült az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökséggel kapcsolatos listájára.

Definíciója szerint a szauna egy finn gőzfürdő, ahol a vizet forró kövekre dobják. Több ezer évvel ezelőtt a finn szaunák csak lyukak sokaságából álltak a földben. Ahogy fejlődtek, kis épületekké váltak, három fallal, bejárattal, állatbőrből készült tetővel és tűz melletti kövekkel.

Ma három fő szaunatípus létezik: a fából készült, az elektromos és a füstszauna. A legelterjedtebb típusok az elektromos és a fából készültek, de a finnek körében a legrégebbinek számító füstszauna a legkedveltebb.

A fából készült szauna egy kályhában lévő fa elégetésével tartja fenn a hőt, ahol a gőz úgy keletkezik, hogy köveket dobálnak a vízre, amelyek a kályha tetején vannak. Ha nem vagyunk gyakorlottak, egyszerre csak kis vizet érdemes önteni.

Az elektromos szauna eközben általában magánházakban és lakásokban található, mely könnyen használható és biztonságos. A füstszauna felmelegedése ezzel szemben több órát (körülbelül hatot) vesz igénybe. A fa belül ég, és a füst betölti a helyiséget, mivel nincs kémény.

Az országban egyedi szaunák is megtalálhatók. A főváros szívében található SkySauna egy óriáskerék kocsijában üzemel. Egyszerre öt utas fér el benne, és hihetetlen kilátás nyílik Helsinkire. Minden egyes forduló körülbelül hét percig tart.

A másik ilyen érdekes hely az egyik Burger King, ahol szintén bérelhető szauna. Ez valamivel több, 15 fő befogadására alkalmas, ráadásul tévék és videojátékok is megtalálhatók benne.

A svéd határhoz közeli hegyekben működik egy úgynevezett szauna-gondola. Egy intenzív síeléssel töltött nap után a látogatók három, 20 perces utazást kapnak, amelyekről lélegzetelállító kilátás nyílik Lappföldre. A szauna tutajok (vagy Saunalautta, azaz szaunával ellátott lakóhajó) egy tavon úsznak, és némelyikükhöz még terasz és pezsgőfürdő is tartozik.

Nehogy elfelejtsük a szaunabuszt, amelyhez karaoke gép is tartozik, és akkor még a finn parlament is tart informális üléseket a saját szaunájában.

Akár hisszük, akár nem, Finnországban a szaunázásnak is van etikettje. A mondás szerint „szaunázz, hűtsd le magad, és ismételd”. Egy-egy szaunázás általában 5 és 20 perc között van, attól függően, hogy mennyire bírja valaki a meleget.

Gyakran az ezt követő lehűlés jeges vízbe ugrással történik. A kutatások azt mutatják, hogy az intenzív meleg, majd a hirtelen jött hideg endorfinszintet biztosít. Az úszás után rendkívül ellazultnak, ugyanakkor energikusnak és vidámnak érzi magát az ember, azonban legyünk tisztában azzal, hogy ez kockázatokkal is jár, különösen azok számára, akik szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek.

A szaunában való izzadás köztudottan megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, a meleg pedig csökkenti az izomfájdalmakat és javítja az alvás minőségét. A szaunázás legfőbb előnyei közé tartozik a relaxáció és a stresszoldás.

A nyilvános vegyes nemű szaunákban, különösen a füstszaunákban kötelező a fürdőruha viselete, az elkülönítettekben azonban nincs ilyen korlátozás.

Bár a szaunákat nem mindig használták gőzfürdőnek, Finnország identitásában mindig is központi szerepet játszottak. A szaunákat jellemzően még azelőtt építették, hogy az ember otthona felépült volna, ezért az egész család ebben a helyiségben töltötte az időt, amíg a házuk elkészültére vártak.

Az idők során a szaunák a szülés helyszínei voltak, valamint az elhunytakat temetés előtt itt mosdatták meg (úgy gondolták, hogy ez a világba való be- és kilépés helye). Emellett a húsok pácolására, főzésére és a betegek gyógyítására szolgáló helyként is funkcionált korábban. A szaunákat hagyományosan a legtisztább helynek tartották.

(Travel + Leisure)

Nyitókép: Shutterstock