Kardszárnyú delfin egy medencében úszik

A kardszárnyú delfin lenne a legokosabb állat? Íme 3 bizonyíték!

Ha a legokosabb állatra kell gondolni, akkor sokunknak elsőre talán a csimpánz, a ló vagy a palackorrú delfin jut eszébe. Pedig a kardszárnyú delfinek, azaz az orkák mindhárom állatot megelőzik. Íme pár tulajdonsága, mely bizonyítja magas intelligenciáját.


Regionális dialektusuk van

Az állatok különböző módon kommunikálnak, de a hideg óceánok mélyén a hang az egyik leghatékonyabb eszköz a cetfélék kommunikációs eszköztárában. A hang sokkal gyorsabban terjed a vízben, mint a levegőben, és sokkal nagyobb távolságokat képes megtenni. Mivel az orkák az egész világon élnek, a regionális csoportok saját dialektust alakítottak ki.

Az e csoportok kommunikációját tanulmányozó tudósok regionális különbségeket fedeztek fel. Ezek öröklődésre vezethetők vissza, mivel az anya átadja a saját „beszédmódját” az utódainak, de a kutatások azt is megállapították, hogy a közös dialektus nem feltétlen genetikai kapcsolaton múlik.

Kulturális viselkedésformákat alakítanak ki

Az orkák képesek arra, hogy egymástól tanuljanak, méghozzá ügyesen. 1987 nyarán egy rövid ideig tartó hóbort alakult ki, miután egy nőstény orka a Puget Sound térségében egy döglött lazacot kezdett hordani a fején. Néhány héttel később két másik közeli csoportban is ugyanezt tették az orkák; öt-hat hétig folytatták a döglött lazackalap viselését, majd abbahagyták.

Az orkák társas tanulásának komolyabb szerepe is van az életükben. A regionális dialektusok mellett ott vannak a legjobb vadászati tippek és trükkök is, amelyek régiónként változnak, mivel a különböző orkák más-más táplálékra vadásznak, a halaktól a fókákon át a bálnákig. A Dél-Afrika partjainál élő orkák cápákra vadásznak, szinte sebészi pontossággal kizsigerelve őket, hogy megszerezzék ízletes, tápláló, olajban gazdag májukat.

Több nyelven beszélnek

Néhány évvel ezelőtt egy Wikie nevű orka azzal került a címlapokra, hogy emberi szavakat adott ki. Egy tudós megtanította őt olyan emberi szavaknak tűnő hangokat kiadni, mint például a „helló” és a „viszlát” angol verziója. Arra azonba semmi sem utalt, hogy Wikie tudta volna, mit is jelentenek a szavak, de már önmagában az a tény, hogy képes volt utánozni az emberi szavakat, elképesztő.

Egy 2011-es tanulmány pedig megállapította, hogy az orkák képesek utánozni más orkák más dialektusú hangját is. Azt is megfigyelték, hogy más fajok hangjait másolják. Feljegyezték, hogy olyan hangokat adnak ki, amelyeket általában a palackorrú delfinekhez szoktak társítani.

whale in seaPhoto by Thomas Lipke on Unsplash